Slavni komičar stao u obranu prostitucije: Ne sramim se toga što plaćam seks

Screenshot: YouTube

AMERIČKI komičar Jim Norton do sada je, prema vlastitom priznanju, potrošio tisuće dolara na prostitutke.

Kada je saznao za postojanje "nacionalnog dana mušterija" tijekom kojeg američka policija vrši uhićenja muškaraca koji posjećuju prostitutke na ulicama, u hotelima i bordelima, odlučio je stati u obranu prostitucije i prava muškaraca da plaćaju seks. Svoje stajalište objasnio je u tekstu za TIME u kojem je iskreno progovorio o svojim susretima s prostitutkama.

"Ne sramim se toga što plaćam seks, a ni drugi muškarci ne bi se trebali sramiti. Kao muškarac koji je potrošio nevjerojatnu svotu novca na prostitutke i različite seksualne susrete, bio sam uzbuđen kada sam čuo za nacionalni dan mušterija jer sam mislio da me se slavi.

Zamislio sam kako me voze niz njujoršku Petu aveniju, kako mašem fanovima dok konfeti padaju na mene, a moji razočarani roditelji skrivaju se iza sandučića za poštu. Smiješna, ali razumljiva pogreška. Nacionali dan mušterija označavao je slavlje uhićenja stotine muškaraca u seriji racija diljem 15 država. Činjenica da još nikada nisam bio uhićen u jednoj takvoj raciji trebala bi i najvatrenije ateiste uvjeriti u to da su čuda moguća.

Mogli biste reći da sam ja besprijekorna mušterija. Lojalan sam, posvećen i uvijek ću se vratiti.

Ne mogu ni otprilike pogoditi koliko sam novaca, a kamoli vremena, potrošio na plaćanje seksa u proteklih 25 godina. Kada je Charlie Sheen priznao da je u godinu dana potrošio 50 tisuća dolara, kimnuo sam glavom i gledao na to kao na ostvariv cilj. Zato što nikada nisam zbrojio iznos, moja terapeutkinja mi kaže da to moram napraviti. Njezina logika je da će konkretan iznos posljedice moje ovisnosti o seksu učiniti opipljivima.Ali stvarno, možda je najsramotnija stvar koju mogu priznati ta da me uopće nije sram. Ne bi trebali biti sram ni ove (neoženjene) muškarce koji su uhićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako su ovi muškarci poput mene, možda im je jednostavno ugodnije s prostitutkama. Nikada ih ne odabirem kako bih bio uvredljiv. Uvijek se osjećam nježno i blisko s njima. Kada sam prvi put počeo tražiti seks za novac, nije mi palo na pamet da su neke od njih prisiljene na prostituciju ili imaju opasne svodnike. Vjerojatno sam to znao na nekoj dubljoj intelektualnoj razini, ali nisam svjedočio ničemu što bi to potvrdilo.

Jedino iskustvo gdje se pojavio element nasilja dogodilo se kada sam na ulici razgovarao s djevojkom kroz prozor automobila. Veliki dio moje ovisnosti je ritualni aspekt i iz nekog razloga volim pokupiti samo one prostitutke koje su razgovarale sa mnom kroz prozor auta. Dok smo razgovarali, pored nas se zaustavio kombi pun djevojaka i muškarac za kojeg pretpostavljam da je bio njezin svodnik prebacio ju je preko haube mog auta i bacio u kombi.

Zato čvrsto vjerujem da bi prostitucija trebala biti legalizirana, a svodnike bi trebalo gurnuti u otvor dizala.

To što sam komičar koji nije u vezi daje mi luksuz koji druge mušterije nemaju, a to je sloboda da otvoreno raspravljam o ovoj temi. Ne iz istraživačke perspektive, nego iz iskrene perspektive nekoga tko je na kupnju seksa potrošio vremena ekvivalentno obrazovanju na Harvardu.

Držanjem prostitucije u ilegali zato što ju smatramo nemoralnom dopuštamo da prostitutke stalno budu u opasnim situacijama. Istraživanja su pokazala da su na Rhode Islandu silovanja i spolno prenosive bolesti među prostitutkama drastično pale između 2003. i 2009. godine kada je država slučajno legalizirala prostituciju. Američki epidemiološki dnevnik kaže da je stopa ubojstava prostitutki 50 puta veća nego za drugi najopasniji posao za žene - rad u trgovini alkoholnih pića. Ne treba vam magisterij iz sociologije kako biste shvatili da bi prostitutke bile mnogo sigurnije kada bi im se dozvoljavamo rad na mjestima na kojima bi im se pružala adekvatna zaštita.Legalizacija bi također ublažila strah od uhićenja koji prostitutke imaju i zbog kojeg ne žele  prijavljivati mušterije nasilnog ponašanja. Ilegalni aspekt prostitucije nikada me nije odvratio od nje, a legalizacija me ne bi natjerala da se češće upuštam u nju.

Odluka ljudi da se seksom zarađuju za život bez sumnje zbunjuje veliki dio populacije. Ali u slobodnom društvu ljudima mora biti dozvoljeno da donose odluke koje su drugima neshvatljive.

Držanjem prostitucije u ilegali i demoniziranjem svih njezinih sudionika, osnažujemo svodnike i trgovce ljudima.

Dajte prostitutkama njihova prava. I dajte mušterijama malo mira."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara