Slonovi po glasu prepoznaju narod koji ih je stoljećima lovio

Foto: Shutterstock

SLONOVI imaju razvijen sluh i mogu prepoznati predstavljaju li ljudi prijetnju slušajući njihov glas i izvlačeći suptilne znakove o njihovoj dobi, spolu i etničkoj pripadnosti, pa tako prepoznaju narod Maasai koji ih je stoljećima lovio, pokazala je nova studija objavljena u ponedjeljak.

Znanstvenici sa Sveučilišta Sussex i članovi zaklade za slonove Amboseli puštali su divljim slonovima u Keniji snimke ljudskih glasova i proučavali njihove reakcije.

"Naši rezultati pokazuju da slonovi jasno mogu razlikovati dvije etničke skupine koje se razlikuju po prijetnji koju predstavljaju", kazali su autori studije u članku objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studija pokazuje da se slonovsko stado stavlja u obrambeni položaj puno više kada čuje glasove naroda Maasai koji ih je stoljećima lovio, nego bilo koje druge skupine. "Osim toga, slonovi su reagirali i na spol i dob - po njima se vidjelo da im glasovi žena i dječaka naroda Maasai predstaljvaju manju prijetnju", pokazala je studija.

Autori su kazali da su ti rezultati prvi dokaz da slonovi mogu razlikovati ljudske glasove, i sugeriraju da su i druge životinje koje pokušavaju izbjeći lovce možda razvile takve sposobnosti.

"S obzirom na dugu povijest i često sveprisutnu grabežljivu prijetnju povezanu s ljudskim rodom širom zemaljske kugle, vjerojatno ova sposobnost postoji i kod drugih životinjskih vrsta koje su kognitivno razvijenije", dodaje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara