Spielberg nagovara Luhrmanna da preuzme Kubrickov scenarij o Napoleonu Bonaparteu

Spielberg nagovara Luhrmanna da preuzme Kubrickov scenarij o Napoleonu Bonaparteu

Foto: Guliver Image/Getty Images

POZNATI američki filmski redatelj Steve Spielberg navodno nagovara australskog redatelja Baza Luhrmanna da preuzme redateljsku fotelju za televizijsku mini seriju o Napoleonu Bonaparteu, temeljenu na nerealiziranom scenariju kultnog redatelja Stanleyja Kubricka.

Iako još ništa nije dogovoreno, od Luhrmanna se navodno očekuje da režira kompletnu mini seriju koja se fokusira na slavnog francuskog vojskovođu iz 19. stoljeća. Serija bi obuhvatila njegovo nepokolebljivo osvajanje Europe, poraz u bitci kod Waterlooa te njegov izgon na otok Sveta Helena, piše na internet stranicama HitFix. Ove informacije još nisu potvrđene, a nije ni odabrana glumačka ekipa.

Baz Luhrmann je redatelj koji stoji iza hita "Veliki Gatsby" s Leonardom DiCaprijem te mjuzikla "Moulin Rouge!" iz 2001., za koji je zaradio i nominaciju za Oscara za najbolji film. Ako se primi režije "Napoleona", to će mu biti prvi izlet u televizijske vode.

Kubrick je proveo godine u istraživanju Napoleonova života i napisao je scenarij još 1961. Film je s produkcijom trebao početi nakon 1968. i revolucionarnog filma "2001: Odiseja u svemiru", no MGM je otkazao projekt navodeći probleme s financiranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spielberg je ovo ljeto, dok je bio na čelu ovogodišnjeg žirija filmskog festivala u Cannesu, najavio da će adaptirati neproducirani scenarij Stanleyja Kubricka o Napoleonu Bonaparteu u mini seriju.

Kada je Spielberg prvi put najavio projekt u intervjuu za Canal Plus na francuskoj televiziji, rekao je da se radi o projektu koji je Kubrick sanjao da ga napravi. Holivudski studio odbio ga je financirati unatoč tome što je Kubrick u pismu studiju 1971. obećao da će to biti najbolji film ikada napravljen. Projekt je naime bio preskup, a naknadno je zaradio i reputaciju jednog od "najboljih nesnimljenih filmova svih vremena", piše časopis Deadline.

Kao jedan od Kubrickovih najbližih prijatelja, Spielberg je prethodno pomogao realizirati Kubrickovu viziju, režirajući 2001. "Umjetnu inteligenciju" (Artificial Intelligence: A.I.), projekt koji je preuzeo nakon Kubrickove smrti 1999.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara