Sredozemna medvjedica u okolici Pule: Kako se treba ponašati ako ju opazite

Foto: Regional Express

SREDOZEMNA medvjedica svakodnevno se viđa na plažama u okolici Pule, piše Plavi Svijet.

"Mogu se čuti razna objašnjenja za njeno ponašanje koje je naizgled čudno. Životinja dopušta ljudima da se približe na svega nekoliko metara. Razlog za ovakvo ponašanje je fiziološke prirode. Naime, sredozemna medvjedica je sisavac. Njeno tijelo prekriveno je gustom kratkom dlakom. Kao i svi drugi sisavci, sredozemna medvjedica se linja, tj. mijenja dlaku. U ovom periodu hormonalna aktivnost u njenom tijelu se mijenja, metabolički procesi se usporavaju, a životinja postaje izuzetno letargična.", stoji na stranici Plavog Svijeta.

Kako se treba ponašati ako opazite sredozemnu medjvedicu

Ako za vrijeme ronjenja ili plivanja Jadranom opazite sredozemnu medvjedicu umirite se, ne približavajte se i ne radite nagle pokrete, već polako i smireno otplivajte što dalje od nje, preporučuje Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) roniocima i plivačima koji bi se našli oči u oči s tom rijetkom morskom životinjom.

U moru treba ostati udaljen najmanje 30 metara od životinje, a na kopnu najmanje 20 metara, stoji u pravilima ponašanja prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom koja je DZZP objavio na svojim stranicama www.dzzp.hr.

Nije poznat broj u Jadranu

S obzirom na u zadnje vrijeme učestalija viđenja tog morskog sisavca iz reda tuljana na području sjevernog Jadrana, u Državnom zavodu za zaštitu prirode kažu da je za sada službeno potvrđeno viđanje jedne sredozemne medvjedice u hrvatskom djelu Jadrana, najviše puta u Istri.

"Iako postoje indicije da ima više jedinki, za to nemamo potvrde", ističu u DZZP-u dodajući da istraživanje i praćenje putem fotozamki, dojava i bilježenja prisutnosti provodi nevladina udruga "Grupa sredozemna medvjedica". Za utvrđivanje stvarnog broja tih životinja potrebna su daljnja istraživanja, koja uključuju i obradu uzoraka DNK analizom.

Budući da je prilikom pojavljivanja sredozemne medvjedice na pulskim plažama bilo slučajeva agresivnog ponašanja nekih znatiželjnika, a čak je prijavljeno i gađanje životinje kamenjem, morale su reagirati državne institucije.

Inspekcija na terenu zbog uznemiravanja

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Hini je rečeno da je u zadnjih tjedan dana inspekcija dva puta bila na terenu, u subotu, 22. veljače, i u srijedu, 26. veljače, no tada nije bilo uznemiravanja medvjedice. U dogovoru sa službom čuvara prirode Javne ustanove Natura Histrica dogovoren je pojačan nadzor.

"Inspekcija zaštite prirode ima zakonske mogućnosti sankcionirati nedopušteno ponašanje pa će, ako se utvrdi identitet osobe koja je kamenjem pokušala ozlijediti ili usmrtiti medvjedicu, pokrenuti prekršajni postupak", poručuju iz Ministarstva.

"Ova jedinka sredozemne medvjedice očito je navikla na ljudsku blizinu i ne pokazuje urođeni strah. Zbog toga dolazi do situacija da ju radoznali i očigledno neupućeni ljudi uznemiravaju", kažu u Ministarstvu te apeliraju i pozivaju sve građane da životinju ostave na miru, te da u svakoj situaciji izbjegavaju njezino bilo kakvo uznemiravanje.

Ima ih svega oko 500 jedinki

Po podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, sredozemna medvjedica (Monachus monachus) se smatra kritično ugroženom vrstom i strogo je zaštićena. Populacija je procijenjena na svega oko 500 jedinki koje su podijeljene na populaciju koja živi u sjeveroistočnom Sredozemlju i onu koja živi u sjeveroistočnom Atlantiku.

Sredozemna medvjedica je sisavac koji pripada redu perajara (Pinnepedia), porodici tuljana (Phocidae), rodu morskih medvjedica (Monachus). Prvi put je znanstveno opisana 1779. godine na temelju lešine pronađene kod Osora na otoku Cresu. Stanište su joj morske špilje duž udaljenih stjenovitih obala koje služe odmaranju i okotu.

U Hrvatskoj je zovu i "morski čovik", "morski medvid" ili "morski fratar".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara