Sretan Dan državnosti! Koje su najljepše domoljubne pjesme?

Sretan Dan državnosti! Koje su najljepše domoljubne pjesme?

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

AKO U raspravu o pjesmama domoljubne tematike uđete s bilo kojim glazbenikom ili čak glazbenim kritičarom vrlo ćete vjerojatno dobiti informaciju da takvu pjesmu uopće nije jednostavno napisati.

Ono što se krajem 19. stoljeća nazivalo budnicama, koje su onomad pisali pjesnici, a uglazbljivali klasični glazbenici, novim rođenjem Hrvatske '90-ih postalo je glavna zanimacija brojnih pop glazbenika. U tom periodu nastao je čitav niz pjesama koje su za cilj imale probuditi jedinstvo nacije, a koliko god su često, vežući se uz period i okolnosti, postizale efekt "diranja u srce", njihova je stvarna glazbena kvaliteta bila upitna. Bilo ih je i ima ih u svim žanrovima, ali bez
obzira na to često se događa da ideologija ili netrpeljivost prema susjedima izviru iz svakog drugog stiha. 

Unatoč tome, postoje i one čiji su autori i izvođači uspjeli u nekoliko glazbenih minuta pomiriti kvalitetu i ljubav prema domovini, a mi vam donosimo neke od njih.

Daleka obala: Mojoj lijepoj


Pjesma "Mojoj lijepoj“ napisana je na samom početku rata, a našla se na trećem albumu Daleke obale, "Mrlje", iz 1993. godine.


'Vo je naša zemlja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Autori klapskih pjesama rado su se bavili domoljubnom tematikom, a "'Vo je naša zemlja" Mojmira Čačije i Jakova Dukića jedna je od najuspješnijih u tom području. Premijerno ju je izvela klapa Sinj na 26. Festivalu dalmatinskih klapa u večeri novih skladbi 1992. godine.


Josipa Lisac i Boa: Kao mir

Jedna od najljepših pjesama napisanih u ratno vrijeme nastala je 1994. godine, a bavi se ljubavnom tematikom. Osvojila je dvije nominacije za Porin.


Ibrica Jusić: Trubač sa Seine

Tekst Dobriše Cesarića uz aranžman Stipice Kalogjere Ibrica Jusić uglazbio je i prvi put otpjevao na svojem albumu "Ibrica Jusić + pas, soba 501, osoba dvije" iz 1983. godine.


Vice Vukov: Tvoja zemlja

Među brojnim pjesmama koje o raznim dijelovima domovine otpjevao ovaj "hrvatski slavuj" najznačajnije mjesto svakako ima "Tvoja zemlja" koja još dan danas slovi za jednu od najljepših domoljubnih pjesama svih vremena. Pjesmu su napisali Alfi Kabiljo i Drago Britvić, a prvi put je izvedena 1971. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara