Sretan Dan očeva! Homer, Tony Soprano ili Hank Moody - tko je najzanimljiviji TV-tata?

Sretan Dan očeva! Homer, Tony Soprano ili Hank Moody - tko je najzanimljiviji TV-tata?

Foto: Wikipedia

NA DANAŠNJI dan diljem svijeta slavi se Dan očeva, koji se u većini zemalja obilježava treće nedjelje u lipnju. Prvi Dan očeva obilježen je 19. lipnja 1910. godine u SAD-u.

A odnosi s očevima u velikoj su većini slučajeva problematični i komplicirani, iako često mogu biti i komični. Stoga ne čudi da su još uvijek nepresušan izvor nadahnuća za mnoge zanimljive likove u televizijskim serijama koji su nas zbog svoje osobnosti, izjava ili humora podsjetili i na naše očeve. Donosimo vam popis od deset najzanimljivijih očeva iz televizijskih serija.

Homer Simpson/"The Simpsons"

Lijen, proždrljiv i glup – te tri riječi vjerojatno najbolje opisuju Homera Simpsona, animiranog junaka kojeg je Dan Castellaneta (koji mu daje glas) opisao kao "psa zatočenog u tijelu čovjeka". No, osim toga, Homer je i dobar otac koji će učiniti sve kako bi zadržao obitelj na okupu. Radi u Springfieldskoj nuklearnoj elektrani Montgomeryja Burnsa, a najpoznatiji je po svojoj uzrečici "D'oh". 

Al Bundy/"Married with children"

Najbolji američki prodavač cipela i pravi obiteljski antijunak, Al Bundy, svojim "dvobojima" s lijenom suprugom Peggy, priglupom, ali prelijepom i omiljenom kćeri Kelly te sinom-luzerom Budom uveseljavao nas je, ali i zgražao, punih deset godina. Al je vječiti gubitnik koji nikad ne odustaje, on je zaljubljenik u američki nogomet kojeg je i sam igrao u srednjoj školi, na što nas svako malo podsjeća. Obožava striptiz klubove.  Vozi prastari Dodge. Najviše voli: staviti ruku u hlače dok gleda televiziju.

Cliff Huxtable/"Cosby Show"

Svojevremeno najpopularniji TV roditelji, Heatcliff i Claire Huxtable osamdesetih i devedesetih bili su uzori mnogima koji su u red željeli dovesti i svoje potomke. Petero djece (Sondra, Denise, Theodore, Vanessa, i Rudy) s njima često ulaze u sukobe, no Cliff uvijek ima sve pod kontrolom.  Uvijek ima neki mudar savjet ili šaljivu anegdotu. Uživa u glasnoj glazbi i brzoj hrani.

Hal Jeston/"Malcom in the Middle"

Hal je opsesivni luđak koji uvijek "prevrši svaku mjeru" svojim čudnim namjerama. Premda je, zbog temperamenta svoje supruge Lois u kući preuzeo žensku ulogu, Hal je vjerojatno najkomičniji lik u seriji. Često je živčan, voli sport i prepun je raznih fobija koje često imaju vrlo komičan ishod.

Peter Griffin/"Family Guy"

Peter Griffin zapravo je, jednako kao i Homer Simpson, čovjek koji se ne može pohvaliti visokim kvocijentom inteligencije, a ni zavidnom razinom elokvencije. No, bez obzira na mentalne poteškoće, Peter pokušava biti dobar suprug svojoj ženi Lois te djeci, Chrisu, Meg i Stewieju, najmlađem članu obitelji i zločinačkom vele-umu zatočenom u tijelu djeteta. Peter voli alkohol, seks i povremene tuče s golemom žutom kokoši. Nema dlake na jeziku. Uvijek je dobroćudan no često iritantno glup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tony Soprano/"The Sopranos"

Iako upravlja najmoćnijom zločinačkom organizacijom sjevernog New Jerseyja i mora činiti sve kako bi ona pravilno funkcionirala, Tony je i brižan otac. Kći Meadow i sin Anthony vrlo su mu bitni u životu pa često odlazi na njihove sportske nastupe i želi da budu sigurni i sretni. Usto, zanimljivo je i njegovo žarko nadanje da će oboje njegove djece pobjeći od života kriminala kakav sam vodi. Sklon je održavanju izvanbračnih odnosa. I nasilju.

Martin Crane/"Frasier"

Martin je umirovljeni policajac koji, uz svoje sinove, najviše na svijetu voli svoju olinjalu fotelju u kojoj, s pivom u ruci, provodi najviše vremena. Frasier, njegov brat Niles, njegovateljica Daphne i pas Eddie jedanaest su godina svojim dogodovštinama uveseljavali ljude ispred malih ekrana, što ovu seriju čini jednom od najuspješnijih spin-offova u povijesti televizije.

Hank Moody/"Californication"

Hank Moody autodestruktivni je romanopisac kojem najčešće alkohol, droga i seks stoje na putu obiteljskom životu. No, osim porocima, Hank najviše pažnje pridaje svojoj kćeri Becci, koju ima s bivšom djevojkom Karen i prema kojoj se trudi biti najbolji što može no to se gotovo uvijek izjalovi. On je hirovit, šarmantan i duhovit. Žene ga vole, muškarci ne toliko. Jedna od najpoznatijih scena koja govori o njegovom odnosu s kćerkom je ona u kojoj Hank, intenzivno razmišljajući o samoubojstvu, Becci piše oproštajno pismo.

Phil Dunphy/"Modern Family"

Phil Dunphy se u gotovo svakoj epizodi ove izvrsne humoristične serije trudi biti cool, no to mu gotovo nikada ne polazi za rukom. Njegov lik predstavlja današnjeg, modernog oca koji "brije" na tehnologiju, posebice iPad i sa svojom djecom Haley, Alexom i Lukeom, pokušava biti na "ti".  U privatnom je životu agent za prodaju nekretnina. Obožava suprugu Claire i pomalo je se boji.  Često nespretan, zbunjen i dezorijentiran.

Frank Costanza/"Seinfeld"

Jerry Stiller u ulozi oca Georgea Costanze jednostavno je briljirao u ovoj seriji. Malo tko može zaboraviti njegove brojne avanture, od kojih se svakako može izdvojiti Festivus - izmišljeni blagdan koji se slavi hrvanjem i omalovažavanjem voljenih. Svojim najvećim zavodničkim potezom Frank smatra naglo kočenje u automobilu i pružanje ruke prema ženinu poprsju. Uvijek je pretjerano živčan i glasan no to njegovom liku daje dodatnu komičnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara