Sretan vam Festivus, blagdan razočaranih i isfrustriranih

Sretan vam Festivus, blagdan razočaranih i isfrustriranih

Foto: festivusweb.com, seinfeld-fan.ne

'"Drugima Božić, a nama – Festivus", znao bi reći Frank Constanza iz legendarnog "Seinfelda" ni ne sluteći da će upravo te njegove riječi potaknuti stvaranje jednog od najpopularnijih anti-božićnih blagdana.

Festivus je zapravo stvoren i osmišljen kao antipod Božiću, odnosno božićnoj histeriji i komercijalizaciji. Samim time, i namijenjen je svima onima kojima je dozlogrdilo biti "božićnom  žrtvom" i koji se na neki način žele oduprijeti onome što je Božić danas postao.

Priča o nastanku

Nakon svojeg "rođenja" u Seinfeldu, blagdan je dobio svoj život i van malih ekrana. Brojni obožavatelji serijala dosad su već stvorili tradiciju slavljenja Festivusa, a čitavoj ideji i svima koji je podržavaju, posvećena je i internet stranica.

U Seinfeldu, Festivus je nastao nakon što se prije mnogo godina Frank Constanza u kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem i uvidio besmislenost pritisaka i frustracija koje Božić sa sobom nosi. Upravo tad, u njegovoj se glavi rodila ideja o "blagdanu za sve ostale".

No, iako je Festivus u Seinfeldu izmislio Frank, njegov je pravi otac pisac Dan O'Keefe koji ga je stvorio još 1966.  Ipak, ovom je neobičnom prazniku najveću popularnost donio Danov sin Daniel koji je bio scenarist serije Seinfeld.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovna pravila

Osim što funkcionira kao suprotnost Božiću, Festivus ima i neka vrlo zanimljiva pravila:

- U kući je zabranjeno imati božićno drvce u bilo kojem obliku. Umjesto toga, ukućani se okupljaju oko aluminijskog stupa.

- Zabranjeno je bilo kakvo ukrašavanje te kupnja poklona za članove obitelji.

- Tijekom objeda, okupljeni oko stola međusobno navode sve načine na koje su ih drugi razočarali.

- Blagdan ne završava sve dok netko oca, glavu obitelji, ne obori na zemlju nekim hrvačkim zahvatom.

Festivus se slavi dva dana prije Božića, a popularan je u svim dijelovima svijeta. Blagdan koji svoju "veličanstvenost" pokazuje kroz set hrvanja i omalovažavanja voljenih, danas je stekao kultni status kao jedini izmišljeni blagdan koji gotovo da je popularniji od svojeg stvarnog konkurenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara