Stiglo drugo izdanje "Smijeha slobode": Vrijeme je da se priča o Feralu ponovo pokrene

Stiglo drugo izdanje "Smijeha slobode": Vrijeme je da se priča o Feralu ponovo pokrene

Foto: Facebook

PRVO izdanje knjige "Smijeh slobode - Uvod u Feral Tribune" autora Borisa Pavelića, novinara i kolumnista Novog lista, postalo je pravi izdavački fenomen. Kompletna naknada od 750 primjeraka rasprodana je praktički i prije nego je stigla u knjižare.

Mnogi poklonici Ferala, legendarnog satiričnog lista čiju je povijest Pavelić u svojoj knjizi obradio na oko 700 stranica, zadnjih su mjeseci na razne načine pokušavali doći do svog primjerka "Smijeha slobode". Izdavač im svima u susret nije mogao izaći nikako drugačije nego plasiranjem drugog, dopunjenog izdanja, za koje sam autor Pavelić kaže da je puno bolje od prvog.

Stiže novih 1500 primjeraka

Drugo izdanje "Smijeha slobode", ovoga puta tiskano u 1500 primjeraka, danas i službeno kreće u prodaju. Večeras će Pavelić svoju knjigu promovirati u Splitu, nakon čega slijede promocije u Zagrebu, Rijeci i Kanfanaru. Tim povodom porazgovarali smo s autorom ove publicističke senzacije Borisom Pavelićem koji je prilično skromno reagirao kada smo "Smijeh slobode" u razgovoru opisali kao "nezabilježen pothvat u novijoj povijesti hrvatskog izdavaštva".

"Ne treba od toga raditi cirkus, nije to nezabilježen pothvat. Činjenica je da se knjiga dobro prodavala, to smo i očekivali, ali svakako se rasprodala brže od očekivanja. Naklada od 750 primjeraka, koja za ovo vrijeme i nije tako loša, se prodala u manje od dva mjeseca. Sad smo tiskali novo izdanje u 1500 primjeraka", kaže Pavelić.

Drugo izdanje s više ilustracija, ali i drugačijim tekstom

Autor "Smijeha slobode" potrudio se da vrijeme između dva izdanja iskoristi kako bi svoju knjigu još poboljšao. U drugom izdanju ima više poznatih Feralovih ilustracija, a unaprijeđen je i tekst.

"Novo izdanje je dopunjeno, bitno je bogatije ilustracijama. Bilo ih je dosta i u prvom izdanju, naslovnica i primjera Feralove satire, ali u novom je izdanju toga bitno više. I tekst je u nekoj mjeri izmijenjen. Neki redundantni dijelovi su skraćeni, a dodani su neki važni dijelovi poput epizode o suradnji Ferala i Charlieja Hebdoa, intervjua s Alemom Ćurinom, njihovim legendarnim ilustratorom, obogaćen je epilog, a dodani su i još neki detalji iz kasnijeg razdoblja. Knjiga je otprilike podjednako duga, nešto malo dulja nego što je bila u prvom izdanju, ali su neki dijelovi skraćeni, a neki dodani. Ovo drugo izdanje je bitno, bitno bolje", kaže Pavelić.

Zakazane četiri promocije

Čitatelji, dosadašnji i budući, s autorom i Feralovcima moći će se družiti na nekoliko promocija koje je izdavačka kuća Adamić u narednih mjesec i pol organizirala u nekoliko hrvatskih gradova.

"Večeras je prva promocija u Splitu. Govore Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, a moderira Dragan Markovina. Sljedeći četvrtak 2. travnja u 18 sati je promocija u Novinarskom domu u Zagrebu koju moderira Nataša Škaričić, a govore također Ivančić, Lucić i Dežulović, te Snježana Kordić, autorica revolucionarne knjige 'Jezik i nacionalizam' u kojoj ona demistificira taj stereotip da jezik na jugoslavenskom području mora biti nacionalan i tvrdi da je to jedan policentrični jezik. Ona će govoriti o Feralu i njihovom tretiranju jezika. Imamo još 14. svibnja promociju u Rijeci u formi razgovora o Feralovom naslijeđu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci, a dan kasnije 15. svibnja u Kanfanaru je nešto što zovemo sveistarska promocija. Tu će Lucić i Dežulović nastupiti sa svojim melodijama, to će biti pučka fešta u povodu te knjige i cijele te priče. I Ferala, dakako", najavljuje Pavelić.

"O Feralu se dugo bez razloga šutjelo"

Iako je zadovoljan uspjehom "Smijeha slobode", Pavelić tvrdi da mu intencija kada je počeo prikupljati podatke o bogatoj povijesti Ferala nije bila prodati što više primjeraka. Želio je, kako kaže, pokrenuti javnu diskusiju o mediju čiji je utjecaj na hrvatsko društvo kroz godine bio nemjerljiv, što se danas već polako počinje zaboravljati.

"Knjiga sama po sebi nije cilj cijele te stvari. Ja bih bio jako sretan kad bi se priča o Feralu iznova ozbiljno pokrenula, kad bi se konkretne neke stvari s tim u vezi napravile: da ljudi koji su radili Feral dobiju mjesta koja zaslužuju u velikim novinama, velika urednička mjesta, u akademskim institucijama, itd. To je važno, a sve ovo drugo je sve manje-više publicistička pjena. Eto, to mi je bila želja, neizreciva naravno, jer ne možeš očekivati da će ono što radiš imati neki veliki utjecaj. Motivacija mi je bila činjenica da se o Feralu dugo i sramotno šutjelo na svim stranama bez ikakvog razloga. Tako da smo u nekoj maloj mjeri nešto ipak uspjeli pokrenuti", zaključuje Pavelić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara