Što bi Stephen Fry rekao Bogu da se s njim susretne

Što bi Stephen Fry rekao Bogu da se s njim susretne

Screenshot: YouTube

LEGENDARNI Stephen Fry gostovao je u emisiji irske televizije RTE "Meaning of Life" koja će biti emitirana ove nedjelje.

U isječku koji je objavljen u svrhe promocije, slavnog britanskog glumca, autora i aktivista može se čuti kako odgovara na pitanje što bi kazao Bogu da umre i ode u raj.

Fry, inače deklarirani ateist, kazao je:

"Rekao bih: rak kostiju kod djece, u čemu je stvar s time? Kako se usuđuješ? Kako se usuđuješ stvoriti svijet u kojem je toliko bijede koja nije naša krivica? To nije u redu i u potpunosti je zlo. Zašto bih imao poštovanja prema hirovitom, glupom Bogu s lošim namjerama koji je stvorio svijet ispunjen nepravdom i boli? To bih rekao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ga je voditelj pitao misli li da bi mu bilo dozvoljeno ući u raj s obzirom na odgovor koji je upravo dao, dodao je:

"Ne bi, ali ja to ne bih ni želio, ne bih želio tamo ući pod njegovim uvjetima, oni su pogrešni. Ali da umrem i da su tamo Pluton ili Had, da je tamo 12 grčkih bogova, to bi mi više pasalo jer se Grci nisu pravili da nisu ljudi u svojim apetitima, u svojim hirovima i inatima, u svojoj nerazboritosti... Nisu se predstavljali kao da su sveznajući, da sve vide, svima pogoduju i prema svima su milostivi...Jer je bog koji je stvorio svemir, ako je svemir stvorio bog, sasvim očito manijak. Potpuni manijak, potpuno sebičan. Moramo provesti život na koljenima zahvaljujući mu? Kakav bi bog to napravio?

Da, svijet je divan, ali u njemu postoje i insekti kojima se životni ciklus sastoji od toga da uđu u oči djece i učine ih slijepima. Zašto, zašto bi ti to nama želio učiniti? Mogao si lako stvoriti nešto u čemu takvo što ne postoji. To jednostavno nije prihvatljivo. Dakle, ateizam ne leži samo u ne vjerovanju da Bog postoji, već i u pretpostavci da ako postoji, kakav je to Bog? Sasvim je jasno da je on monstruozan, krajnje monstruozan i ne zaslužuje nimalo poštovanja. U trenutku kad ga isključite iz života život postaje jednostavniji, čišći, više vrijedan življenja, po mojem mišljenju".

Voditelj mu je na to kazao: "Ovo je definitivno najduži odgovor na to pitanje koji sam dosad dobio".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara