Što je moćnom Džingis-kanu pomoglo u osvajanjima?

Screenshot: YouTube

USPONU Džingis-kana i razvoju golemog Mongolskog Carstva početkom 13. stoljeća pomoglo je dobro vrijeme, sugeriraju znanstvenici, prenosi BBC u utorak.

Američki istraživači proučavali su godove drevnih stabala u središnjoj Mongoliji i otkrili da se Džingis-kanov uspon poklopio s temperaturno najblažim i najvlažnijim vremenskim razdobljem u tisuću godina. Zahvaljujući tome trava je brzo rasla i pružala obilje hrane za mongolske konje.

Džingis-kan je ujedinio brojna mongolska plemena i stvorio carstvo koje se rasprostiralo od današnje Koreje do istočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazala su da je u desetljećima prije Džingis-kanova uspona vladala ekstremna suša. U vrijeme širenja njegova carstva od 1211. do 1225., MongOlija je prošla kroz neobično razdoblje redovnih padalina i blagih temperatura.

"Prijelaz od ekstremne suše do ekstremne vlage snažno ukazuje na to da je to igralo ulogu u razvoju događaja", kaže dendrologinja Amy Hessel sa sveučilišta Zapadne Virginije i suautorica studije.

"Naravno, nije to bilo jedino, ali je stvorilo idealne uvjete da se karizmatični vođa izdigne iz kaosa, razvije vojsku i koncentrira moć. Mnogo vlage rezultira s velikom biljnom proizvodnjom, a to se pak pretvara u 'konjsku snagu'. Džingis-kan je doslovno mogao jahati na tome", dodaje Hessel.

S dobrim vremenom kao saveznikom, legendarni mongolski osvajač mogao je ujediniti mongolska plemena i pretvoriti ih u efikasnu vojsku koja je brzo pokorila susjede i stvorila jednu od najvećih država u povijesti, zaključuju znanstvenici.

)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara