Što rođenje nove britanske princeze zapravo znači za monarhiju

Što rođenje nove britanske princeze zapravo znači za monarhiju

Foto: Hina

VOJVOTKINJA od Cambridgea jutros je u Londonu rodila svoje drugo dijete, kćerku, pa je tako mali princ George, prvo dijete Kate i princa Williama, dobio sestru. Kraljevska obitelj još nije obznanila svijetu kako će se princeza zvati, a nakon što i to doznamo, dobro uvježbani PR mladog kraljevskog para pažljivo će javnosti servirati i druge važne događaje koji će uslijediti - krštenje, reakcije naroda, prve mjesece života i sve ono ostalo što prati rođenje jedne princeze, a sve je počelo današnjim prvim poziranjem mladog para s kraljevskom bebom.

No, Williamova i Kateina kćer donijet će i neke promjene u tradicionalni protokol kraljevske obitelji i bitno će utjecati na dvorsku politiku. Prije svega, mijenja se i linija nasljeđivanja krune, kao što se može vidjeti u ilustraciji koju donosi Telegraph.

Rođenje princeze povećat će prihode najviše u modnoj industriji i turizmu

A nova britanska princeza Britancima će donijeti, procijenjuje se, i oko 1,5 milijarde dolara. Rođenje kraljevske bebe značajan je događaj za poznate linije odjeće i ostalih predmeta za bebe. Kada se rodio Katein i Williamov sin George, svaki odjevni predmet koji je nosio mali princ donio je tom brendu značajno povećanje prodaje, čak i do 30 posto, a već su u planu nove "ružičaste" linije koje će izbaciti poznate modne marke. Rođenje princeze donijet će i povećanje prihoda u turističkom sektoru.

No, ono najvažnije, novorođena princeza moguća je i nasljednica krune, što će, bez obzira kolike su stvarne šanse za to, bitno utjecati na dvorsku politiku. Dosad je u britanskoj monarhiji okrunjeno samo šest kraljica, u donosu na 34 kralja, no vremena u kojima su vladale kraljice ostala su zapamćena kao svojevrsne "zlatne ere".

Novorođena princeza četvrta je po redu za kraljevsku krunu

Izravni kandidati za krunu trenutno su (bili) princ Charles i njegovi sinovi, prinčevi William i Harry te Williamov sin George. Sada se stvar mijenja. Prvi je na redu i dalje princ Charles, potom princ William, zatim Williamov i Katein sin George, a potom novorođena princeza te princ Harry koji je sada peti po redu.

Princeza, čije ime još ne znamo, za tron tako izravno konkurira svom bratu, uskoro dvogodišnjem Georgeu, te će ostati četvrta po redu za krunu, bez obzira na to hoće li u budućnosti Kate i William imati još djece, čak ni ako se bude radilo o muškom djetetu jer, prema novom zakonu donesenom 2013., prinčevi više nemaju prednost kada je u pitanju nasljeđivanje krune u odnosu na princeze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara