Što se krilo u 220 godina staroj vremenskoj kapsuli?

Što se krilo u 220 godina staroj vremenskoj kapsuli?

Screenshot: YouTube

DUŽNOSNICI u Bostonu u Massachusettsu otvorili su u utorak vremensku kapsulu koju su prije 220 godina zakopali utemeljitelji SAD-a Samuel Adams i Paul Revere, a koja sadrži novčiće, dokumente i druge artefakte.

"Povijest Massachusettsa je povijest Amerike", izjavio je državni tajnik Massachusettsa William Galvin prije otvaranja kutije, dodajući da su predmeti u njoj simboli "velike nade" osnivača zemlje.

Kutija je zakopana 4. srpnja 1795., povodom 20. godišnjice neovisnosti Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahrđalu kutiju od mesinga, tešku 4,5 kilograma, koja je prošlog mjeseca iskopana za vrijeme radova na zgradi državne uprave, dužnosnici su se namučili otvoriti u galeriji bostonskog Muzeja lijepih umjetnosti, u kojoj se nalaze portreti tadašnjeg guvernera Massachusettsa Adamsa i revolucionarnog domoljuba Reverea.

Ovo je prvi put da je izvađen sadržaj kutije od 1855., kad su predmeti dokumentirani i očišćeni i dodane još neke stvari poput novina i novčića, rekli su dužnosnici.

Među predmetima u kutiji su 24 novčića, brončana medalja s likom Georgea Washingtona, srebrni tanjur koji je možda izradio Revere, novine i kolonijalni zapisi.

Galvin je rekao kako očekuje da će ti predmeti neko vrijeme biti izloženi u muzeju, a zatim vraćeni u temelje zgrade, možda s još nekim predmetima iz tog razdoblja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara