Suludo multinacionalno pjevačko natjecanje: Zanimljivosti o Eurosongu

Foto: Shutterstock

EUROSONG je trenutno svakako jedan od najdulje emitiranih showova na svijetu, a od danas ćemo na malim ekranima moći pratiti njegovo 57. izdanje u kojem će u Azerbajdžanu pjevačke snage odmjeriti 42 zemlje. No, ovaj je show kroz svoje djelovanje postao mnogo više od izbora za najbolju Europsku pjesmu. Eurosong je danas čudna mješavina mode, religijskih uvjerenja, posredništva i neobično strogih pravila. Zahvaljujući portalu Businessinsider, donosimo vam neke zanimljive činjenice o Eurosongu.

1. Ovu je manifestaciju pokrenula Europska radiodifuzna unija (EBU) i to kako bi "pomogla" poticanju suradnje s Europskom unijom nakon hladnog rata te kako bi iskušala granice tadašnje televizijske tehnologije.

 2. Iako je manifestacija počela sudjelovanjem tek šest zemalja, do danas je barem jednom nastupila čak 51.

3. Ideja o Natjecanju za pjesmu Eurovizije inspirirana je popularnim talijanskim Festivalom u San Remu, a rodila se 1955. tijekom sastanka u Monacu i ubrzo je prihvaćena u Rimu. Format je bio jednostavan – svaka zemlja prijavljuje po jednu pjesmu, a najbolja se bira od strane drugih zemalja. Trenutna pravila i gledateljima omogućuju glasanje telefonskim putem. Najviši broj bodova kojeg neka od zemalja može dobiti je 12, a najniži 1 bod.

4. Najuspješnija zemlja sudionica natjecanja bila je Irska koja je pobijedila čak sedam puta, od čega su tri pobjede bile za redom – 1992. godine, 1993. godine i 1994. godine.

5. Pretpostavlja se da ovo natjecanje danas gleda otprilike 125 milijuna ljudi diljem svijeta.

6. U povijesti Eurosonga bilo je i nekih vrlo poznatih glazbenih imena - primjerice grupa "Abba" koja je nastupila i pobijedila 1974. godine pjesmom "Waterloo". Također, Julio Iglesias nastupio je 1970. kao predstavnik Španjolske, a Švicarsku je 1988. godine zastupala Celine Dion.

7. Značajne promjene u Eurosongu dogodile su se 2006.godine kad je grupa "Lordi", koja je zastupala Finsku, pobijedila heavy-metal pjesmom.

8. Politički aspekt ovog natjecanja ljudima je danas daleko zanimljiviji i upečatljiviji od, primjerice, ekonomskih i političkih kretanja u Europskoj uniji.

 9. Na natjecanju 2009. godine Gruzija je izbačena s natjecanja kad je otkriveno da su riječi njihove pjesme "We Don't Want A Put In" zapravo o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

10. Govori se o tome da ovogodišnji domaćin natjecanja Azerbejdžan želi impresionirati zapadnu Europu pa već najavljuju kako uskoro planiraju izgraditi najvišu zgradu na svijetu, no ekonomski analitičari govore o drugoj strani ove zemlje – onoj koja sistematično krši ljudska prava.

11. Trenutni favoriti za pobjednike Eurosonga uvjerljivo su Šveđani. Slijede ih Talijani, Rusi, Englezi i Srbi, dok su Hrvati tek na 24. mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara