"Svećenikova djeca" među najboljim europskim filmovima 2013.

Screenshot: YouTube

HRVATSKI film "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana nominiran je za Europsku filmsku nagradu u čak 18 kategorija.

Iako je sada ušao u šire nominacije, najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću svoju nagradu možda dočeka na svečanoj dodjeli u Berlinu 7. prosinca.

Cijela ekipa Interfilma kao i producent filma Ivan Maloča iznimno su ponosni. "Dobro se osjećam naravno, to je u Europskom kontekstu najveća filmska nagrada", kaže Maloča.

Koliki je uspjeh ovog filma govore i svjetske premijere na kojima je film do sada predstavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo "Svećenikova djeca" su otišla, imali su na Karlovy Varyma svjetsku premijeru, pa sad Azijsku će imati u Južnoj Koreji, u Chichagu, Njemačkoj, Stockholmu, Francuskoj, Helsinkiju... To vam govorim primjer samo jednog filma, tako i drugi neki hrvatski filmovi imaju dosta uspjeha", kaže Maloča.

A osim "Svećenikove djece", i drugi hrvatski filmovi su već sada prepoznatljivi na europskoj i svjetskoj sceni, što je izrazito važno za promociju hrvatskog filma.

"Pa gledajte, hrvatski film, možemo reći, tako napreduje svake godine, napreduje sigurno. Imamo dosta dobar uspjeh kad govorimo o hrvatskom filmu i prisustvovanju na festivalima. Dižemo se svake godine, unatoč, možemo reći, skučenim financijskim mogućnostima", poručuje Maloča.

Nakon ovih širih nominacija, čekaju ih one iduće - u Sevilli 9. studenog i one konačne 7. prosinca u Berlinu gdje će se znati tko je osvojio koju nagradu u svih tih 18 kategorija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara