Tarantino poručio: Rat je izgubljen, digitalna projekcija je smrt za film

Foto: Press

KULTNI redatelj Quentin Tarantino nije fan digitalizacije kinematografije.

"Prikazivanje filmova u digitalnoj formi je kao da publiku prisiljavate da televiziju gleda u javnosti", rekao je jučer u Cannesu.

Žali za 35-milimetarskom filmskom trakom i kinematografijom uz kakvu je odrastao, prenosi Reuters. Tarantino se ove godine ne natječe u Cannesu, ali razgovarao je s novinarima i filmskim kritičarima uoči prikazivanja "Pulp Fictiona" na 35-milimetarskom projektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da se većina filmova više ne prezentira na ovakav način znači da je rat izgubljen. Nadam se da prolazimo kroz romantičan period u kojem će se ublažiti digitalizacija i nadam se da će sljedeća generacija koja dolazi zahtijevati pravu stvar, kad već nema nade za ovu generaciju.", kaže Tarantino koji smatra da je digitalna projekcija smrt za film.

Digitalni format i distribucija preuzeli su svijet kinematografije, uglavnom zbog troška, i većina filmova u Cannesu prikazuje se u digitalnom formatu.

Kao dobru stranu digitalizacije vidi to što mladi filmaši sada mogu kupiti mobitel i ako imaju ustrajnosti mogu snimiti film: "Prije dolaska digitalizacije barijere prilikom stvaranja filma bile su tako velike, to je bio Mount Everest na koji se većina nije mogla popeti".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara