Teorija zavjere: SAD skriva podatke o skorašnjoj erupciji supervulkana i planira masovnu evakuaciju?

Teorija zavjere: SAD skriva podatke o skorašnjoj erupciji supervulkana i planira masovnu evakuaciju?

Foto: Shutterstock

MEĐU ljubiteljima teorija zavjere širi se strah od erupcije supervulkana koji se nalazi ispod američkog Nacionalnog parka Yellowstone.

Krajem prošle godine znanstvenici su objavili kako je krater vulkana dva puta veći nego što se mislilo i zbog toga bi, u slučaju erupcije, vulkan bio globalna prijetnja.

Nova teorija zavjere kaže kako američka služba za geološki nadzor i federalna vlada skrivaju podatke koji dokazuju neizbježnu skorašnju erupciju vulkana i stvaraju plan u slučaju velike katastrofe, piše News Max.

Navodno pregovaraju s nekoliko vlada stranih zemalja u namjeri da u slučaju erupciju naprave masovnu evakuaciju i presele milijune Amerikanaca u druge zemlje. Građane SAD-a evakuirali bi u Australiju, Brazil i Argentinu.

Za ovu glasinu zaslužan je jedan portal iz Južnoafričke Republike. Prema njihovom izvještaju, i njihovu vladu kontaktirali su visoki dužnosnici SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Južna Afrika neće biti dio plana jer postoji rizik da se milijune bijelih Amerikanaca pošalje ovdje zbog hitne situacije, a to bi predstavljalo rizik crnačkom nacionalnom kulturnom identitetu. Mi imamo svoje izazove. Čak i da postoji dovoljno smještajnih kapaciteta i infrastrukture, to bi destabiliziralo zemlju i možda dovelo do povratka apartheida", navodno je za portal izjavio doktor Siph Matwetwe, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Američka služba za geološki nadzor odlučila se obračunati s ovim glasinama. "U posljednjim tjednima vidjeli smo niz vijesti, stvarnih i izmišljenih, o vulkanskom sustavu Yellowstonea", piše na njihovoj stranici.

Kažu kako njihovi geolozi i seizmolozi mogu potvrditi da se aktivnost vulkana u parku nedavno povećala, ali navode kako još nema razloga za brigu jer Yellowstone godišnje pogode tisuće malih neprimjetnih potresa. Također kažu kako trenutne deformacije tla odgovaraju povijesnim normama.

Glasine o erupciji pokrenule su i reakcije životinja koje žive u Yellowstoneu. Bizoni i druge životinje snimljene su kako bježe iz parka.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara