Teško bolesni Hajrudin otišao čak u Pariz, no Ibrahimović za njega ipak nije imao vremena

Teško bolesni Hajrudin otišao čak u Pariz, no Ibrahimović za njega ipak nije imao vremena

Foto: Facebook, Light for Tomorrow

OSMOGODIŠNJAK iz Vareša, Hajrudin Kamenjaš, boluje od leukemije, a liječnici su mu još prošlog mjeseca rekli kako vjerojatno neće još dugo poživjeti.

Podsjetimo, Hajrudin ima samo jednu želju, a to je upoznati Zlatana Ibrahimovića, stisnuti mu ruku i predstaviti se, no čini se kako je sav trud koji su njegovi bližnji i humanitarka Thea Rekić uložili bio uzaludan. Ibrahimović je ipak potpisao svoj dres, poslao ga Hajrudinu i video u kojem mu se ispričava što ne može doći posjetiti ga objavio na YouTubeu, ali vremena za upoznavanje s malim bolesnikom zasad nije uspio naći.

Nedavno je Rekić na sarajevskom aerodromu malom Hajrudinu uručila potpisani dres Zlatana Ibrahimovića te se činilo kako je to kraj priče o njihovom upoznavanju.

"Odlučili smo se povući iz medija, nismo željeli praviti veliki pritisak na Zlatana, njegov klub i menadžere. Majka malog Hajrudina me ponovo kontaktirala i zamolila da pokušamo još nešto učiniti. Nisam mogla odbiti molbu, ali je uvjet bio da dalje idemo bez medija. Rekla mi je: 'Sve njegove želje sam ispunila, ali ovu nisam, ne mogu živjeti s tim da ovu ne ispunim’. Obećala sam joj da ćemo Hajrudina odvesti u Pariz, jer vremena je sve manje", priča Thea.

"Poslije kraćeg vremena javili su mi se iz kluba i rekli da će mi čim prije poslati termin za susret. Organizacija je počela. Pet puta dnevno sam bila na telefonskoj liniji s Francuskom, ali još bez konkretnog termina. Morali smo pratiti zdravstveno stanje malog Hajrudina kako bismo znali može li on uopće podnijeti put. Naida Srnja je bila cijelo vrijeme sa mnom u kontaktu i kazala je kako je u kontaktu s jednim bosanskim nogometašem koji bi htio pomoći. Bio je spreman organizirati i privatni avion", rekla je Thea za Slobodnu Bosnu.

"Ubrzo sam se našla s njim, želio je pomoći, ali nije htio da ga imenujemo. Vidjela sam da želi pomoći, i zamolila sam ga da i on organizira VIP karte za utakmicu ako klub ne pristane sudjelovati, da odemo sami na utakmicu i da vidi Zlatana kako igra. On je htio i financijski pomoći u organizaciji svega. Zauzvrat ja sam pozvala Naidu da ide s nama u Pariz".

Uslijedio je sretan dan za Hajrudina i njegovu majku

"Iz Pariza su javili da možemo dovesti Hajrudina i da će doći do sastanka sa Zlatanom. Ne mogu vam opisati tu radost! Sve mi je kao bajka izgledalo", kaže Thea koja je odmah s radosnom viješću pozvala bosanskog nogometaša da mu javi datum. On je odmah krenuo nabavljati karte za utakmicu te je financijski pomogao s avionskim kartama i smještajem u Parizu. Thea je sama platila sve svoje troškove. Iako je trojac u vlastitoj režiji sve pripremio, na kraju su iz PSG-a ponudili pomoć.

"Prije no što sam krenula za Sarajevo dobila sam poziv iz Pariza. Klub PSG je organizirao jedno od najboljih mjesta u VIP loži i osobnog vozača za nas. Rekli su mi da imamo zeleno svjetlo da dođemo te da će Hajrudin upoznati Zlatana. Stigla sam u Sarajevo, gdje su me dočekali roditelji i mali Hajrudin. Pošto je na aerodromu bio jako umoran, poslije sam otišla do Hajrudina kući; to veče je bio jako raspoložen i sretan što ide za Pariz. Želio je da ostanem kod njega, imala sam osjećaj da je želio da budem tu, ali isto tako da bude siguran da neću otići ne ispunivši mu želju”.Hajrudin se sljedećeg dana nije dobro osjećao, no njegova želja da upozna svog idola prevagnula je. U avionu mu je također bilo loše pa je Thea pozvala stjuardesu koja mu je dala masku s kisikom nakon čega mu je bilo bolje.

"Na aerodromu nas je čekao vozač PSG-a s natpisom ‘Miss Rekić’. Hajrudin se razveselio, a majka, Naida i ja smo vjerovale da Hajrudinov san postaje java. Javio mi se naš nogometaš koji je za svaki slučaj rezervirao još četiri VIP karte, te kazao da ima spremno još jedno iznenađenje".

Kad su se dovezli u podzemnu garažu stadiona, dočekala ih je djevojka iz PSG-a.

"Došli smo do crvenog tepiha koji je vodio direktno prema VIP loži. Vozač mi je dao karte, a na samom ulazu smo dobili VIP narukvice. Utakmica počinje (PSG-Lorient 4:0 op.a.), igrači izlaze, ali nema Zlatana! Zove nas naš nogometaš koji kaže da je večer prije Zlatan povrijedio koljeno i da ne igra, ali da je on zamolio jednog prijatelja da dođe po Hajrudina poslije utakmice i odvede ga do Zlatana. Hajrudin je uživao gledajući nogomet uživo", prisjećala se Thea utakmice..

Veliko razočaranje i tuga za malog bolesnika

Na poluvremenu su pozvali Theu i rekli joj kako je Zlatan trebao biti tu večer na utakmici, ali nije trebao igrati zbog ozljede. Zašto se ipak nije pojavio, nitko nije znao, ali su joj obećali da će sutra biti organizirano upoznavanje s dječakom te su je zamolili da ne gasi mobitel kako bi je mogli nazvati u bilo kojem trenutku.

"Desna ruka glavnog menadžera Kluba me uvjeravao da će organizirati susret ujutro, a kako mali ne bi ostao razočaran, da ga odvedemo do PSG fun shopa i da uzme što želi", kaže Thea koju je nešto kasnije iznenadila poruka na mobitelu: "Budite spremni sutra u 9:30, vozimo vas na trening na kojem će biti Zlatan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Kad smo Naida i ja pročitale poruku, od uzbuđenja nismo mogle spavati”, rekla je.

Ujutro je vozač zaista došao po njih, a nakon pola sata vožnje bili su na već na treningu momčadi. No, rečeno im je kako je Zlatan kod fizioterapeuta te će Hajrudin morati još malo dulje čekati. On je strpljivo sjedio u svojim kolicima jer se brzo umara.

Oko podne uslijedio je novi šok za Theu i Kamenjaše.

"S tužnim izrazom saopćili su mi da Zlatan ima neku obavezu za Klub, ali da neće potrajati te da bi trebao stići do 14 sati. Preporučili su nam da do tada obiđemo Pariz. Prišla sam Hajrudinu i rekla mu da moramo još čekati, te ga pitala što želi vidjeti u Parizu. Rekao je da želi otići do Eiffelovog tornja. Dogovorili smo se da ćemo tamo naručiti sladoled o kojem smo pričali!”.

Vozač ih je uskoro tamo i odvezao.

"Vozač se toliko trudio da nam bude što ugodnije. Ispred tornja Hajrudin je zastao i nešto šapnuo majci, ona je otišla do štanda i vratila se s kesicom koju mu je dala. Hajrudin je pozvao Naidu i mene. U ruci je držao tri mala Eiffelova tornja koji su svjetlucali. Rekao je: 'Ovo je za Naidu, Theu, a treći dajte našem nogometašu za uspomenu'. Skrivale smo suze da ih ne vidi.”

“Mazali smo jedni drugima sladoled po nosu, nazdravljali sladoledom i smijali se od sreće da smo ipak uspjeli doći u Pariz i naručiti sebi sladoled kod Eiffelovog tornja kao što sam mu obećala”, prisjetila se Thea lijepih trenutaka u Parizu. Poziva iz kluba ipak nije bilo, a Hajrudin je u međuvremenu jako oslabio stoga su kupili hranu u restoranu i otišli u automobil.

"Čekanje prelazi već sve granice. Vozač je odmah pozvao PSG i rekao im da ovo stvarno nema smisla, mali nije dobro i mi ne možemo dozvoliti da spava u autu. Vozač mi daje telefon, a glas s druge strane mi se ispričava i savjetuje da pođemo do hotela, a da će oni pokušati što je u njihovoj moći. Oko 20 sati ponovo razgovor vozača s istom osobom nakon kojeg nam vozač pognute glave govori kako mora ići, ali da je u slučaju Zlatanovog poziva za deset minuta u hotelu", priča Thea.

Najveće je razočaranje uslijedilo kad su Thea i Naida saznale da je Ibrahimović taj dan igrao tenis s Novakom Đokovićem, a meč se čak prenosio na televiziji.

"Bili smo kivni, je li moguće da smo ga čekali cijelo vrijeme, a on igra tenis?! Majka je bila razočarana i osjećala se poniženo. Hajrudin je tu večer poslije spavanja bio raspoložen i pjevao nam. Nismo željeli da se oneraspoloži, pa smo ga izvele u šetnju”, rekla je Thea. Tijekom šetnje Naida i ona jedna drugu su smirivale govoreći kako možda nije Zlatan kriv, kako je možda imao obaveze prema klubu i sponzorima pa je morao nastupiti na tom meču. Nastavile su se nadati da će se ipak javiti i upoznati Hajrudina.

"Užurbano smo se uputile prema hotelu, kao da nas Zlatan već tamo čeka. Ne, Zlatana nije bilo", razočarano je govorila.

Uplakana Hajrudinova majka rekla im je tada: "Znate kako se osjećam, ali nisam mogla ništa reći Hajrudinu. Rekla sam mu da je Zlatan povrijeđen i da je u bolnici".

"Nismo mogle, ali nismo ni željele zaustavljati ove suze i ovu bol. Bilo je teško, neopisivo. Plakale smo i pitale se 'Zašto? Je li moguće da ga Zlatan ne želi vidjeti? Ali, sve tri smo bile tu kad su nam iz PSG-a objašnjavali da će doći do sastanka, sve tri smo bile kad su nas naručili na sastanak danas... Ni jedna od nas nije mogla odgovoriti na ovo pitanje".

Vozač se ispričavao, a Zlatana nigdje

Sljedeće jutro vozač ih je čekao pred hotelom, ali samo da bi ih odvezao na aerodrom.

"Vozaču je bilo neugodno i stalno je govorio: 'Sorry, sorry, sorry'. Zamolio me da mu se javimo kad stignemo. Prije rastanka, Hajrudin je vozaču dao crtež za Zlatana i zamolio ga da mu uruči, a pismo za Zlatana je imala i Hajrudinova majka. Vozač je suznih očiju obećao da će uručiti pismo i crtež, zagrlio Hajrudina i stao ispred majke kojoj nije pružao ruku iz poštovanja jer je pokrivena. Opraštao se od nas kao da smo mu obitelj", prepričala je Thea rastanak u Parizu.

"Usudila sam se ići preko granice, kako bih Hajrudinu, malenom dječaku ispunila jedini san: upoznati Zlatana Ibrahimovića! Znala sam da, iako je to najviše maštao, ne može biti poput Zlatana, jer mu zdravstveno stanje ne dozvoljava, ali sam vjerovala da može gledati u oči svom uzoru, osjetiti stisak njegove ruke i reći mu: 'Da, ja sam Hajrudin!' Na aerodromu smo mu dali autić i morale gledati Hajrudinu u oči i reći mu: 'Znaš, sinoć kad si zaspao Naida i ja smo bile kod Zlatana u bolnici. Puno te pozdravio i rekao da mu je žao što nije mogao doći, ali je zapakirao ovaj poklon za tebe i rekao da će pokušati doći vidjeti te'. Hajrudinu osmijeh ne silazi s lica, ali mene je obuzela tuga", sjetno je rekla je Thea.

"Ne želim i dalje vjerovati da je Zlatan znao da smo tu s malim Hajrudinom i da nije došao. Dok sam sjedila u hotelu prazno sam gledala u njegovu knjigu, njegove slike s djecom i te slike su mi govorile o njegovoj velikoj ljubavi prema djeci. Ne, ne želim vjerovati da taj čovjek zna da smo mu došli na noge u Pariz i da čekamo na njega, a da nije mogao naći deset minuta! Molila bih sve čitatelje da ne osuđuju unaprijed Zlatana!", kaže Thea.

"Nama do danas nije poznato zna li Zlatan za ovo ili ne! Ako Zlatan ne zna, možda je dobro da sazna bar ovim putem. Zlatane, još uvijek nije kasno da pokucaš na vrata Hajrudinu i kažeš 'Zdravo Hajrudine, ja sam Zlatan i otkako sam čuo za tebe mislim na tebe svaki dan'. Da, Zlatane, tada bi bio Zlatan još uvijek i za mene i za sve ostale!", poručuje Thea. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara