Tko su najveće glazbene lopine Balkana?

Screenshot: YouTube

BEZ CENZURE je mobitel TV projekt koji funkcionira po principu otvorene komunikacije. U sklopu toga odrađena je i trilogija vezana za plagiranja i originale nekih od najvećih imena jugoslavenskog, regionalnog, balkanskog rocka i ostalih žanrova. U tri nastavka po 40 minuta autor Anđelo Jurkas dotaknuo se brojnih glazbenih kradljivaca s ovih prostora.

"'Posudi mi, frende, pjesmu' jedan je od načina kako mnogi proslavljeni autori ovih prostora skladaju 'svoje' hitove. Ovdje ima govora o tome kako to rade glavni mačori u Prljavom Kazalištu, Parnom Valjku, Magazinu, Bijelom Dugmetu pa Thompson, Bregović, Huljić te usporedbe originalnih pjesama i kopija. Priča ima i drugu stranu, jer ima tu podosta materijala koje bi se moglo priložiti uz tezu da je Nirvana 'ćopila' od Husa i kako su pisci pjesama Michaela Jacksona i Robbieja Williamsa posudili od Tonća Huljića", poručuje Jurkas o prvom nastavku ovog serijala.

Drugi nastavak prati urbano i popularno dotičući se Severine, Nine Badrić, Dina Dvornik, Psihomodo Popa, Pips Chips & Videoclipsa, Hladnog Piva, Gorana Bareta i Majki, Urbana & 4 i drugih. Osim toga pokazat će vam u kakvoj su vezi Bono Vox i U2 s Davorom Gopcem i Psihomodo Pop.

Treći nastavak koncentriran je na balkanska glazbena posla i "kapitalce" o svojim i tuđim pjesmama: Azra i Đoni Štulić, Riblja Čorba, EKV, Zdravko Čolić, Zabranjeno Pušenje, Plavi Orkestar, Bajaga, Novković i Daniel Popović. Druga strana je poveznica između Nirvane, Azre i makedonske narodne pjesme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara