Tko više komentira na internetu: Pristalice teorija zavjera ili oni koji vjeruju u znanost?

Tko više komentira na internetu: Pristalice teorija zavjera ili oni koji vjeruju u znanost?

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE provedeno u SAD-u i Italiji pokazuje kako su pristalice teorija zavjera aktivnije na društvenim mrežama te češće komentiraju vijesti od onih koji vjeruju u znanost.

Na uzorku od 1,2 milijuna ljudi u SAD-u i Italiji istraživano je kako se vijesti iz sfere teorija zavjera i vijesti iz znanosti konzumiraju i oblikuju na društvenim mrežama. Na internet je lansirano 4.709 "trolovskih" informacija te sarkastičnih imitacija teorija zavjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 77,99 posto "lajkova" i 80,86 posto komentara potvrđujućeg sadržaja stiglo od korisnika koji često posjećuju stranice teoretičara zavjere. Dezinformacije nisu prepoznali ni kad su bile izmišljena satira. Korisnici stranica teorija zavjera više su fokusirani na postove među istomišljenicima, a pažnja im je snažnije orijentirana na širenje takvih ideja.

Korisnici znanstveno dokazanih vijesti su pak manje zaokupljeni njihovim širenjem, ali više komentiraju na stranicama teoretičara zavjera. Stručnjaci vjeruju da je to zbog toga što žele spriječiti širenje teorija koje se ne baziraju na provjerenim činjenicama.

Na svaki komentar na znanstvenim stranicama, dolazi mnogo više komentara onih koji vjeruju u teorije zavjera, a stručnjaci upozoravaju kako nije riječ o bezopasnoj pojavi, jer u nerazvijenim zemljama vjerovanje u takve teorije odnosi živote. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara