Tko zarađuje na smaku svijeta: Pet načina kako kapitalizirati strah

Tko zarađuje na smaku svijeta: Pet načina kako kapitalizirati strah

Foto: Press/Shutterstock/Facebook

SUDNJI dan, smak svijeta, apokalipsa. Posljednjih tjedana doslovno ne možete otvoriti portal ili novine, a da ne naiđete na barem neku vijest o nadolazećoj katastrofi.

No, u isto vrijeme, riječ je o situaciji u kojoj će se oni poduzetniji snaći i pritom zaraditi novac. Nije posebna tajna da mediji i filmaši profitiraju od pisanja članaka i snimanja filmova o smaku svijeta, ali postoje i oni "mali poduzetnici" koji su prepoznali početak tamo gdje ostali vide kraj.

Ovdje je samo nekoliko primjera uspješnih poslovnih poteza.

1. Osigurajte kućne ljubimce

Ateist iz New Hampshirea, Bart Centre, uvidio je da postoji "divna" poveznica između straha od kraja svijeta i ljubavi kršćana prema njihovim kućnim ljubimcima. Pokrenuo je posao Eternal Earthbound Pets koje se bavi prodajom polica osiguranja kršćanskim fundamentalistima koji vjeruju da će ih progutati nebo jednom kad sudnji dan napokon dođe. Dakle, ako brinete što će se dogoditi s Fifijem, tim Breta Centrea tu je da zbrine vaše čupave prijatelje.Čak je 250 klijenata platilo 135 dolara kako bi njihovi ljubimci imali dom jednom kad svijeta više ne bude. Nakon prošlog smaka svijeta, Centre je za Wall Street Journal rekao: "Moji su klijenti dva puta dosad bili razočarani. Prvi puta kad smak svijeta nije došao, a drugi kad su shvatili da ne vraćam novac".

2. Apokaliptični turizam

Oglase možete vidjeti na svakom koraku. Neki vam nude boravak u predivno uređenom skloništu, a drugi u hotelu podno "čarobne planine" koja vas štiti od odmazde s neba. Ljudima neopterećenim ovom manijom ideja se možda čini suludom, ali brojne usluge ovog tipa pojavljuju se na svakom uglu i uspješne su.Nedavno smo čuli za hotel u Srbiji podno planine Rtanj, a posljednje informacije govore da su im sve sobe pune. Slične priče dolazile su i iz Francuske i Turske. Dakle, prilično je jasno da je ideja sve samo ne luda, a zarada je više nego odlična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Proizvođači skloništa imaju pravu stvar za vas

Prodavanje sigurnih, luksuznih, prostranih i tko još zna kakvih skloništa, čini se kao najjednostavnija ideja. Međutim, mogli bi se iznenaditi kad doznate koliko je njihova prodaja samo ove godine porasla.Vlasnik tvrtke Atlas Survival Shelters, Rob Hubbard, donedavno je prodavao po najviše jedno sklonište mjesečno, a otkad je manija započela, prodaje jedno sklonište dnevno. Valja spomenuti i da je cijena jednog skloništa 46 tisuća dolara ili 260 tisuća kuna. Survival Condos još je jedna firma koja se okoristila strahom, ali njihova je priča nešto drukčija jer prodaju stanove unutar bunkera koji je izgrađen na mjestu starog vojnog postrojenja. Za 900 tisuća dolara možete kupiti pola kata, a za 1.75 milijuna cijeli kat. Naravno, imate i pristup bazenu.

4. Nađite nekog s kim ćete dočekati smak svijeta

Online dating sajtovi također su doživjeli procvat zahvaljujući strahu. Drugim riječima, nemojte kraj svijeta dočekati sami. Survivalist Singles i Kwink "apokaliptičarima" nude jednostavan način da pronađu nekog s kim će dočekati posljednji zalazak sunca.

I je li im pošlo za rukom? Survivalist Singles mjesečno naplaćuje 5 dolara, a 2010. imao je 400 članova. Prebacimo se na 2012. i otkrit ćemo da je broj članova 1640. Lijep rast posjećenosti.

5. Sve u stilu smaka svijeta

Bilo tko s osjećajem za posao okoristit će se starim prijateljem prodaje - strahom. Lanac restorana TGI Friday's zakazao je "Posljednji petak", poseban dan kad će cijene "pasti", a posjeta porasti. Restorani Carlos Jr. nude glomazne "burgergeddone" koji bi vam, stigao smak svijeta ili ne, mogli biti posljednji obrok zbog količine masti koja se unutar hamburgera nalaze.Ciparska tvrtka Toyo Tires nudi "majanske lutrije" u kojima natjecatelji mogu osvojiti Jeep ili put u Yucatan. Hotel Maya u Long Beachu organizira zabave, a isto će učiniti 99% vlasnika kafića, klubova i restorana koji će na taj način privući i one koji u smak svijeta vjeruju i one koji se samo žele zabaviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara