To se zove strast: Pogledajte rezultate cjelonoćnog chasea dubrovačkih lovaca na oluje

To se zove strast: Pogledajte rezultate cjelonoćnog chasea dubrovačkih lovaca na oluje

Foto: Boris Bašić

ČLANOVI  Dubrovnik Storm Chasersa, Boris Bašić i Hrvoje Batinić oko 18 sati tijekom petka krenuli su u organizirani lov na sinoćnje nevrijeme koje je pogodilo jug Hrvatske, a Boris je za Crometeo ispričao kako je izgledao uspješan chase.

Modeli su redom predviđali Crnu Goru kao najvjerojatnije područje gdje će biti najviše grmljavinske aktivnosti. Tako smo zbog te prognoze krenuli prema Moluntu. Uspostavilo se, međutim, da je Pelješac prilično perspektivnija "meta" za lov na munje.

Vratili smo se iz Mokunta i krenuli prema Pelješcu. U primorju nas je zaustavila manja ćelija koja nas je mamila grmljavinom. No dok smo se postavili na poziciju, kumulonimbus je već ušao nad kopno. Oko 21 sat većina se grmljavinske aktivnosti s Pelješca preselila prema Braču, Hvaru i Makarskoj.

Vratili smo se u Dubrovnik i točno pri dolasku u Lapad aktivirala se manja ćelija koju je putanja vodila upravo preko Lapada. Prva uspješna fotografije tek je tada nastala. Motivacija nam je odmah porasla. Ispratili smo ćeliju preko primorja. Bacili pogled na Pljusak.com - munjolovac i vidjeli da se Pelješac opet aktivira i grmljavinska crta statično "praši" preko Orebića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako smo u ponoć doslovno ponovno krenuli na Pelješac, odlučni da dođemo do Orebića. U Orebić smo stigli oko 1 sat iza ponoći i zatekli spektakl grmljavinske nestabilnosti uz intenzivne pljuskove koji su zahvaćali cijelu Korčulu i Orebić.

Slikavali smo munje od kojih je nekoliko udarilo svega par stotina metara od nas. Do 3 sata odlučili smo pratiti liniju nestabilnosti natrag prema primorju. Na putu u Trstenik nas je uhvatila jaka tuča, toliko jaka da smo morali stati na par minuta.

Munje su udarale svugdje oko nas. Pri dolasku u Drače fotografirali smo obalni efekt i superćelije oko Neuma i doline Neretve. Treba reći i da smo vidjeli pijavicu na moru koju su munje povremeno obasjavale. Iako smo taj kadar snimili, zbog ekspozicije od 30 sekundi pijavica se nažalost ne vidi zbog njene pokretnosti. Vratili se u 7:30 kući, promrzli i pokisli, ali presretni.

Više fotografija pogledajte u nastavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara