Tom & Jerry: Najpoznatiji animirani par danas slavi 75. rođendan

Tom & Jerry: Najpoznatiji animirani par danas slavi 75. rođendan

Foto: Press

GENERACIJE klinaca odrasle su na jednom od ponajboljih, ali i najpopularnijih crtanih filmova u svijetu. Naravno, riječ je o legendarnim animiranim filmovima o Tomu i Jerryju Williama Hanne i Josepha Barbere.

Crtani je film pratio avanture mačka Toma i miša Jerryja, a njihovo komično nasilje postalo je izuzetno popularno.

Štoviše, časopis Time ih je uvrstio među najbolje televizijske serije svih vremena.

Originalnu seriju činilo je 114 epizoda koje su Hanna i Barbera stvorili za MGM između 1940. i 1957., a u tom su periodu osvojili i sedam Oscara.

Naravno, originalna je serija stvorila i niz spin-off projekata koji su franšizu držali na životu od samih početaka pa sve do danas.

Prvi animirani film koji se vrtio oko mačke i miša, nazvan "Puss Gets The Boot", pušten je u kina 10. veljače 1940. Tom se tada zvao Jasper, a miš Jinx. Međutim, animator John Carr godinu je dana kasnije vječno zavađenom paru dao ime Tom i Jerry, a riječ je uobičajenom nazivu iz 19. stoljeća kojim se u Londonu opisivala mladež sklona divljem ponašanju.

Tijekom godina, Hannu i Barberu zamijenili su Gene Deitch (1961-1962), Chuck Jones (1953-1967), a Cartoon Network prošle je godine emitirao nove epizode koje su nastala u vizualnom stilu originalne serije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara