Tom i Jerry danas slave rođendan

Tom i Jerry danas slave rođendan

Foto: Press

GENERACIJE klinaca odrasle su na jednom od ponajboljih, ali i najpopularnijih crtanih filmova u svijetu. Naravno, riječ je o legendarnim animiranim filmovima Williama Hanne i Josepha Barbere.

Crtani je film pratio avanture mačka Toma i miša Jerryja, a njihovo komično nasilje postalo je izuzetno popularno. Štoviše, časopis Time ih je uvrstio među najbolje televizijske serije svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalna serija od 114 epizoda koje su Hanna i Barbera stvorili za MGM između 1940. i 1957., a u tom su periodu osvojili i sedam Oscara. Naravno, originalna je serija stvorila i niz spin-off projekata koji su franšizu držali na životu od samih početaka pa sve do danas.

Prvi animirani film koji se vrtio oko mačke i miša, bazvan "Puss Gets The Boot", pušten je u kina 10. veljače 1940. Tom se tada zvao Jasper, a miš Jinx. Međutim, animator John Carr godinu je dana kasnije paru dao ime Tom i Jerry, a riječ je uobičajenom nazivu iz 19. stoljeća kojim se u Londonu opisivala mladež sklona divljem ponašanju.

Tijekom godina, Hannu i Barberu zamijenili su Gene Deitch (1961-1962), Chuck Jones (1953-1967), a Cartoon Network nedavno je najavio novu seriju koja se sastoji od dva 11-minuta crtana filma nastala u vizualnom stilu originalne serije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara