Traži se izručenje Polanskog SAD-u

Traži se izručenje Polanskog SAD-u

Foto: Guliver Image/Getty Images

POLJSKI tužitelji poslali su okružnom sudu u Krakovu zahtjev za izručenje redatelja Romana Polanskog SAD-u zbog optužbi za seks s maloljetnicom 1977., priopćio je ured tužitelja.

"Idući koraci u ovome slučaju ovise o sudu", stoji u priopćenju. Prema poljskom zakonu, ako sud usvoji američki nalog, ministar pravosuđa donijet će potom odluku o izručenju Polanskog, koji trenutno snima film u Poljskoj.

Oscarom nagrađeni redatelj priznao je 1977. da je tijekom snimanja u Los Angelesu imao nezakoniti spolni odnos s tada 13-godišnjom Samanthom Geimer pod utjecajem droge i alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polanski je odležao 42 dana u zatvoru u sklopu nagodbe po kojoj je kažnjen s 90 dana zatvora. Iduće godine pobjegao je iz SAD-a strahujući da bi sud mogao ukinuti nagodbu i zatvoriti ga na nekoliko godina.

>> Priča iza jednog od najvećih skandala u holivudskoj povijesti

Polanski je 2009. uhićen u Zuerichu u Švicarskoj prema američkom nalogu i smješten u kućni pritvor. Oslobođen je 2010. budući da su švicarske vlasti odlučile da ga ne izruče SAD-u.

Polanskog (81) brojni Poljaci smatraju jednim od najvećih živućih sunarodnjaka. Međunarodno slavan po filmovima poput "Chinatown" i "Pijanist", Polanski se trenutno nalazi u Poljskoj gdje snima film o aferi Dreyfus, političkom skandalu koji je prije više od stotinu godina šokirao Francusku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara