U 116. godini prvi put zatražila socijalnu pomoć i ušla u natjecanje za najstariju stanovnicu Zemlje

Screenshot: Teraspos

FILOMENA TAIPE MENDOZA sigurno je najstarija Peruanka, a uskoro bi mogla biti proglašena najstarijom ženom na svijetu.

Filomena živi srcu Anda i nedavno je prvi puta u 116. godini zatražila je financijsku pomoć od države, objavili su lokalni mediji.

Rođena je 20. prosinca 1897. i prvi se puta sada obratila vlastima kako bi ostvarila pravo na socijalnu pomoć za starije siromašne građane. Peruansko ministarstvo razvoja i socijalne skrbi kaže kako njezine osobne isprave pokazuju da je rođena prije 116 godina. Ona će ostvarivati pravo na pomoć u iznosu od 89 dolara mjesečno te pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se njezina dob potvrdi Mendoza je tri mjeseca starija od Japanca Misaoa Okawe kojega Guinnessov svjetski rekord vodi kao najstarijeg stanovnika Zemlje.

"Moja je tajna dugovječnosti prirodna prehrana: oduvijek jedem krumpir, kozletinu, ovčje mlijeko i sir te grah", kaže predstavnicima ministarstva Taipe Mendoza koja nikad nije napuštala svoje siromašno selo u Huancavelici.

"Sve što kuham je iz moga vrta i nikad nisam popila gazirano piće iz limenke."

"Imala sam vrlo težak život, postala sam udovicom vrlo rano s devetoro djece i teško sam radila da ih prehranim. Još ih je samo troje živo", kazala je a kao jednu od želja poručila je kako bi rado još imala zube.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara