U Grčkoj otkriven "shopping centar" star 2700 godina

Foto: Jacques Perreault, Université de Montréal

NA SJEVERU Grčke, na mjestu gdje se nekada nalazio grad antički Argilos, otkriven je "shopping centar" star oko 2700 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, otkrivena je tzv. "stoa", otvorena struktura duga 40 metara u kojoj su se nalazile trgovine, pekare i ljekarne, a u ovom se konkretnom slučaju radi o sedam različitih prostorija u kojima su arheolozi pronašli kovanice, vaze i ostale predmete koji otkrivaju kako su ljudi nekada živjeli."Svaka od ovih prostorija bila je trgovina, nalazile su se jedna uz drugu, kao što je to danas slučaj s trgovinama u shopping centrima", objašnjava profesor Jacques Perreault, stručnjak za grčku povijest i voditelj arheološkog tima, te dodaje: "Ovo je jedinstveno nalazište i jedno od najstarijih".

Argilos
je u petom stoljeću prije nove ere bio jedan od najbogatijih gradova u tom dijelu Grčke,  a nakon što je Filip II. Makedonski osvojio regiju, deportirao je stanovnike Argilosa u obližnji Amfipolis. Napušten i netaknut daljnjim urbanim razvojem, Argilos je vremenom, tvrde arheolozi, ostao "zamrznut u vremenu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara