U Hollywoodu katastrofa za katastrofom: Ostvaruju li se predviđanja Stevena Spielberga?

Foto: Press

IAKO je na glasu kao jedna od rijetkih industrija "otpornih na financijsku krizu", holivudska filmska mašinerija ovog ljeta proživljava teške dane.

Naime, nikada ranije nije zabilježena ovako duga serija blockbustera koji su podbacili na blagajnama, a analitičari tvrde da će se serija promašaja nastaviti i s novim Universalovim, 130 milijuna "teškim" blockbusterom "R.I.P.D.".

Katastrofa za katastrofom

"R.I.P.D." s Jeffom Bridgesom i Ryanom Reynoldsom, postat će tako četvrti blockbuster koji je podbacio. Titula najvećeg flopa i dalje pripada "Usamljenom osvetniku" koji budžet od 250 milijuna (a valja ubrojiti i ogromne iznose uložene u marketing) ne samo da nije opravdao na blagajnama već ga popljuvala i većina kritičara koji su zaključili da je riječ o neduhovitoj katastrofi u ljetu prepunom očajnih blockbustera.

Disney je u ovom slučaju zabilježio gubitke od vrtoglavih 150 milijuna dolara, a na blagajnama ga je pokorio "Gru na supertajnom zadatku".


"Misija: Bijela kuća" također je prošao nezapaženo, a "Bitka za Pacifik" unatoč vrlo dobrim kritikama u vikendu otvaranja zaradila je manje od komedije Adama Sandlera "Starci 2".

Ukratko, ni jedan od ovih filmova nije opravdao uloženi novac. Podsjetimo, da bi se film smatrao uspješnim, mora već u prvom vikendu zaraditi polovinu uloženog iznosa.

Spielberg predvidio loše ljeto

Ipak, mnogi su tjednima pa čak i mjesecima unaprijed predviđali lošu prođu ovih filmova. Zanimljivo je spomenuti i kako je serija katastrofalnih podbačaja krenula nepunih mjesec dana nakon što je redatelj Steven Spielberg predvidio "imploziju" u kojoj će tri, četiri ili čak šest visokobudžetnih filmova zaredom podbaciti na kino blagajnama jer, kako on tvrdi, Hollywood se počeo previše oslanjati na blockbustere.

S druge strane, analitičari tvrde da je problem u studijima koji u isto vrijeme puštaju i po nekoliko visokobudžetnih filmova od kojih neki moraju podbaciti. Primjera radi, prošle godine u isto vrijeme bilo je čak šest blockbustera manje.


Nakon trećeg "Iron Mana", "Zvjezdanih staza" i šestog nastavka "Brzih i žestokih", publika se zamorila, a filmska industrija ušla je u "zonu ćoraka" u kojoj niskobudžetni filmovi prolaze bolje od nabrijanih blockbustera.

"Imali smo previše filmova s budžetima od preko 100 milijuna, a da ne spominjem one s budžetom od preko 200 milijuna. Svi su oni nagurani jedni na druge. To je previše u kratkom vremenu, a rezultat te politike više je filmova koji će podbaciti", rekao je za Hollywood Reporter neimenovani glavešina studija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara