U Italiji možete kupiti idiličnu seosku kućicu za jedan euro, ali (naravno) postoji kvaka

U Italiji možete kupiti idiličnu seosku kućicu za jedan euro, ali (naravno) postoji kvaka

Foto: Press; Comune di Carrega; Grotte della Civita

TALIJANSKE vlasti nude na prodaju kuće po cijeni od nešto više od jednog eura, no ponuda nije nimalo idealna kako se na prvi pogled može pomisliti. Radi se o napuštenim selima koja se ovom inicijativom pokušavaju vratiti u život.

No, s druge strane, kuće se nalaze na idiličnim lokacijama pa je za one koji traže mirne i netaknute lokacije stvar zapravo i poprilično dobra. Ostaje ipak činjenica da se radi o objektima u koje treba uložiti poveće iznose, a procjenjuje se da se radi i o nekoliko desetaka tisuća eura koliko košta renovacija.

U ponudi su zasada sela Gangi na Siciliji, Carrega Ligure u regiji Pijemont te mjesto Lecce nei Marsi u predjelu Abruzzi. Sela su napuštena, ili gotovo napuštena, uslijed loših životnih uvjeta, no tamošnje vlasti vjeruju da će ova inicijativa pomoći da se te idilične lokacije ne pretvore u sela duhova.

U selu Gangi kuće nisu u tako lošem stanju pa je renoviranje puno jeftinije, ali je zato cijena pojedinog objekta oko 100 eura.

Carrega Ligure poznata je po dolinama i kućama u kojima su živjeli fratri, a Lecce nei Marsi je pod zaštitom UNESCO-a. "Želimo izbjeći da se te povijesne lokacije zaborave, ne postoje nikakve fondacije iz kojih bi se financiralo održavanje stoga je ovo inicijativa s ciljem da se mladi ljudi vrate u ova sela", rekao je za Daily Mail tamošnji načelnik Gianluca de Angelis.

Prošle je godine slična inicijativa pokrenuta i u Španjolskoj, no u tom slučaju radilo se o čitavim selima koja su se nudila na prodaju po cijeni prosječnog stana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara