U Vinkovcima "Rimski dani" 23. i 24. svibnja

Foto: Facebook

POD GESLOM "Habemus imperatores!" (Imamo careve!), u Vinkovcima će se 23. i 24. svibnja održati 2. Rimski dani, manifestacija ustanovljena prošle godine s ciljem educiranja građana i posjetitelja o Rimskom carstvu i kulturi toga vremena.

Ujedno bit će to promocija Vinkovaca kao turističkog odredišta s bogatom povijesnom i arheološkom ostavštinom iz rimskog razdoblja, najavljeno je na konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici Grada Vinkovaca, organizatoru manifestacije.

Ovogodišnji Rimski dani, koji će se održavati na otvorenom u središtu grada, bit će posvećeni rimskim carevima, subraći Valentinijanu i Valensu, rođenima u rimskom gradu Colonia Aurelia Cibalae, koji se nalazio na prostoru današnjih Vinkovaca, a koji su ujedno jedini rimski carevi rođeni na tlu današnje Hrvatske.

Animirani likovi te dvojice careva, autora strip crtača Dubravka Matakovića, ubuduće će biti zaštitni znak vinkovačkih Rimskih dana.

Direktorica vinkovačke Turističke zajednice, Martina Matković, kazala je kako će manifestacija početi u petak, 23. svibnja, Sajmom rimskih proizvoda te Trijumfalnom povorkom, odnosno defileom tristotinjak djece iz 14 gradskih vrtića, odjevenih kao mali Rimljani, a potom će se održati i natjecanje u rimskim dječjim igrama učenika petih razreda vinkovačkih osnovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popodnevnim satima "Dioklecijanova legija" iz Splita pokazat će djeci, kroz Malu školu gladijatora, kako su se gladijatori borili, a gosti će nam biti i žongleri i vrsni cirkusanti "Triko Circus Teatra" iz Zagreba.

U programu će sudjelovati i članovi Kulturnog centra "Gatalinka" iz Vinkovaca koji će na odabranim modelima pokazati kakve su frizure nosile Rimljanke.

Tijekom Rimskih dana održat će se i Večer ljubavne rimske poezije, kreativne radionice te keramičarska radionica za djecu i odrasle, a program će završiti svečanom gozbom u čast cara Valentinijana na Najdužem rimskom stolu, koji će biti postavljen u pješačkoj zoni u središtu Vinkovaca, najavio je arheolog Hrvoja Vulića iz Gradskog muzeja Vinkovci.

"Kako i sama tema ovogodišnjih Rimskih dana kaže - 'Imamo careve!', bit će prikazan izbor Valentinijana za cara, a ove godine obilježavamo 1650 godina od njegovog izbora. Povorka, na čelu s carem, prošetat će gradom te pozvati sve za Najduži rimski stol. Gozba je humanitarnog karaktera i sve donacije bit će predane Udruzi 'Mladi protiv gladi' koja vodi Socijalnu samoposlugu u Vinkovcima", dodao je.

Konferenciji za novinare nazočan je bio i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić koji je istaknuo da Rimski dani imaju potencijala postati prepoznatljivom proljetnom manifestacijom u Vinkovcima, koja može privući veliki broj posjetitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara