U Zagreb dolazi Marvelov lovac na talente: Posjetite 17. Crtani Romani Show

U Zagreb dolazi Marvelov lovac na talente: Posjetite 17. Crtani Romani Show

Foto: PR

17. CRTANI romani šou održat će se od 16. do 18. svibnja u "Džamiji" (Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16), a ugostit će, kao i svaki put, najzvučnija imena strip stvaralaštva. Zagreb - I ove godine, osim prilike za obnavljanje vlastite kolekcije, svi zaljubljenici u devetu umjetnost imat će priliku preko predavanja, radionica i susreta, crtanja za publiku i potpisivanja upoznati zvijezde stripa.

Spomenimo samo Paola Eleuterija Serpijerija, autora Druune, scenarista Zagora Morena Burattinija te crtače iz Zagorova tabora Marca Vernija i Marcella Mangiantinija, Darka Kreča, Dalibora Talajića, Jean Davida Morvana, Johna McCrea.

S veseljem najavljujemo da će gost ovogodišnjeg CRŠ-a biti C.B. Cebulski, urednik u Marvelu i jedan od najpoznatijih lovaca na talente u industriji stripa, kojem će svi crtači, tušeri i koloristi moći predstaviti svoje (najbolje) radove i dobiti pokoji dobar savjet, a tko zna, možda i krenuti stopama sjajnih hrvatskih umjetnika poput Esada Ribića, Dalibora Talajića i Gorana Parlova koji su već ostavili traga u Marvelu! Svi posjetitelji moći će se diviti i tuđem talentu kroz dva postava – izložbu originalnih radova maestra Galliena Ferrija, vizualnog oca Zagora i "Made in Cro", izložbu recentnih radova hrvatskih strip autora koji rade za najveće svjetske strip izdavače poput Marvela, Dark Horsea, DC-a i Delcourta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja, a u sklopu festivala održat će se i dva natječaja. Za buduće zvijezde hrvatskog stripa, do 15 godina starosti, i ove je godine organiziran natječaj "Mladi lav". Tema je "Fatamorgana", a nagrade će se na Festivalu dodijeliti u dvije dobne kategorije: do 10 godina starosti i od 11 do 15 godina starosti. Za najmlađe posjetitelje organizirana je i B.net škola crtanja stripa koja će se održavati u nekoliko termina sva tri dana festivala.

Svi hrvatski superjunaci moći će napokon pokazati svoje prave boje (a možda i spasiti svijet!) u sklopu Cosplay natječaja. Utjelovljenje omiljenog lika iz stripova, filmova ili igara donosi najboljima i vrijedne nagrade. Tročlani žiri na licu mjesta ocjenjivat će originalnost, kreativnost, izvedbu i detaljnost izrade kostima, a nagrade su sljedeće: 1000 kuna za prvo mjesto, 700 kuna u stripovima za drugo i 500 kuna u stripovima za treće mjesto, a od ove godine uvodi se i četvrta – nagrada iznenađenja!

I ove godine važnost održavanja ovakvog festivala u Hrvatskoj prepoznale su mnoge institucije i tvrtke, uz čiju pomoć se festival održava, a direktor festivala Slaven Gorički naglašava: Strip je trenutačno najdinamičniji medij u svijetu, spašava Hollywood, kulturno je blago Francuske, najbrže je rastuća kulturna industrija u Njemačkoj i najvažniji izvozni proizvod japanske kulturne politike. Festivalom oduvijek pokušavamo istaknuti potrebu za ulaganjem u hrvatski strip, čiji su autori uvijek bili svjetski priznati umjetnici, a kod nas relativno nepoznati. Vjerujemo da će upravo izložba hrvatskih autora, poznatijih i priznatijih u svijetu nego kod nas, pomoći širenju svijesti o njima i unutar zemlje.

Ulaz na sve programe u sklopu 17. CRŠ-a je besplatan. Više informacija o festivalu dostupno je na FB stranici @Crtani romani šou ili na web-stranici http://www.crs-
festival.com/.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara