U pitanje dovedena teorija da je na Mjesecu nekad bilo mnogo vode

Foto: Shutterstock

AMERIČKI znanstvenici doveli su u pitanje teorije da je na Mjesecu nekad bilo mnogo vode proučavajući mineral apatit koji se nalazi u raznim vrstama stijena na Mjesecu, prenosi BBC.

Znanstvenici smatraju da je upravo taj mineral krivac koji je zaveo znanstvenike na krivi zaključak da je na Mjesecu bilo puno vode. Voditelj istraživanja Jeremy Boyce kaže: "Mislili smo da imamo odličan pokazatelj no pokazalo se da nije pouzdan."

Početne analize stijena koje su misije Apolla donijele na Zemlju sugerirale su da je Mjesec bio potpuno suh. No, u posljednjem desetljeću proučavanje vulkanskog stakla i apatita u mjesečevim stijenama otkrilo je da su bogate vodikom što je bila vjerodostojna podloga za tezu o prisustvu velikih količina vode na Mjesecu u trenutku dok su se razni minerali kristalizirali tijekom hlađenja magme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate istraživanja Boyce sa sveučilišta California u Los Angelesu objavio je u časopisu Science.

Boyce je sa suradnicima simulirao formiranje minerala apatita koji sadrži različite količine nepostojanih elemenata vodika, klora i fluora. Znanstvenici su pokazali da je moguće započeti s bilo kojim udjelom vode u magmi i variranjem tek stupnja kristalizacije i udjela klora stvoriti sve oblike apatita pronađene u stijenama na Mjesecu.

"Mislili smo da se radi o pukoj proporcionalnosti odnosno da što je više vodika u apatitu to je više vodika u magmi", kazao je Boyce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara