Uhvatili radio valove iz svemira koje su možda proizvela inteligentna bića

Uhvatili radio valove iz svemira koje su možda proizvela inteligentna bića

Foto: Shutterstock

AUSTRALSKI znanstvenici detektirali su radio valove iz svemira čiji je izvor zasad nepoznat, prenosi New Scientist.

Naime, tim astrofizičara sa Sveučilišta Swinburne u Melbourneu pod vodstvom dr. Emily  Petroff još nije siguran što je moglo proizvesti valove koji su trajali otprilike jednu milisekundu, a broj mogućih uzroka je velik. Primjerice, u pitanju bi mogla biti crna rupa u nastajanju, no i  signal nekog inteligentnog bića. U svakom slučaju, radi se o prvoj detekciji valova u realnom vremenu.

Unatoč tome što je njihova provala bila kratkotrajna, proizvela je količinu energije jednaku količini energije koju proizvede Sunce u jednom danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je izvor valova misterija, zasad je sigurno da se isti nalazi 5,5 milijardi svjetlosnih godina udaljen od naše planete te da je ogroman i kataklizmičan", kazala je Petroff koja je istaknula da je najpodobniji izvor radio valova neka neutronska zvijezda velike mase čija rotacija stvara radijaciju.

Još jedan od najvjerojatnijih izvora valova je i zvijezda magnetar, tip neutronske zvijezde s iznimno
jakim magnetskim poljem.

Prvi radiovalovi iz svemira na Zemlji zabilježeni su 2007. godine, no ovo su prvi koji su otkriveni u realnom vremenu. Naime, prethodni su pronađeni tjednima ili godinama nakon stvarnog događaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara