Umiljate, drage i krive za istrebljenje 33 vrste ptica i sisavaca

Umiljate, drage i krive za istrebljenje 33 vrste ptica i sisavaca

Foto: Shutterstock/Facebook

IAKO ih najčešće viđamo u simpatičnim, slatkim i ponekad smiješnim situacijama, domaće mačke nedavno su proglašene "nemilosrdnim ubojicama", a jedina vrsta koja se, u kontekstu uništenja svega oko sebe, može mjeriti s njima, njihovi su vlasnici - ljudi.

Naime, istraživanje obavljeno u časopisu Nature Communications, tvrdi da su domaće mačke opasna vrsta koja će gotovo do istrebljenja dovesti sve slabije vrste na području na kojem obitavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje pokazuje da mačke samo u SAD-u godišnje ubiju 3,7 milijardi ptica, a to ih, generalno gledajući, čini većom opasnosti od automobila, zgrada, prozora i otrova zajedno. Štoviše, u jednoj godini, mačke ubiju preko 20,7 milijardi sisavaca, a istraživanje iznosi i nevjerojatan podatak da su mačke krivci za istrebljenje čak 33 poznate vrste sisavaca, ptica i reptila.Ipak, krivnja najvećim dijelom pada na "divlje" mačke koje nemaju vlasnika, ne žive u stanovima ili kućama, a njihov je broj između 30 i 80 milijuna u Americi. Izračunato je da jedna "divlja mačka" ubije 46 ptica i 338 malih sisavaca godišnje.

Krivnja jednim dijelom pada i na ljudsko pripitomljavanje mačaka što ih je učinilo jednom od, uvjetno rečeno, najopasnijih vrsta na Zemlji. Znanstvenici tvrde da je jedino rješenje držanje ovih "opakih" ljubimaca u kući i smanjenje populacije divljih mačaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara