Umrla britanska spisateljica Ruth Rendell

Umrla britanska spisateljica Ruth Rendell

Foto: Facebook

RUTH RENDELL, jedna od najpopularnijih i najproduktivnijih suvremenih britanskih spisateljica kriminalističkih romana umrla je danas u Londonu u 85. godini, izvijestio je njezin izdavač Penguin Random House.

Rendell je 7. siječnja doživjela jak moždani udar nakon kojega se nije oporavila. Za života je napisala više od 60 naslova, a njezina djela prevedena su na više od 20 jezika. "Shrvani smo viješću o gubitku jedne od naših najmilijih autorica", stoji u priopćenju Penguin Random Housea.

Nakon kratke novinarske karijere, Rendell je 1964. objavila prvi kriminalistički roman "From Doon With Death" u kojemu se prvi put spominje policijski inspektor Reg Wexford, protagonist u još 22 njezina romana. Britansku autoricu najbolje prodavanih psiholoških krimića rođenu 1930. u Londonu, književni krugovi i kritičari smatraju dostojnom nasljednicom velike dame krimića Agathe Christie.

Prema njenim romanima snimljeno je nekoliko kriminalističkih filmova i TV-serija, a na hrvatski su prevedeni romani "Presuda u kamenu", "Demon u mojoj zjeni", "Živo meso", "Ključevi ulice", "Jezero tame", "Brojalica", "Dimnjačarev sin", "Nijedna noć nije preduga", "Oko koje vidi u tami", "Godišnjica" i "Taština teško umire".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara