Umrla holivudska ikona Lauren Bacall

Foto: Hina

SLAVNA američka filmska glumica Lauren Bacall umrla je u dobi od 89 godina, objavila je u utorak zaklada obitelji Bogart.

Kako prenose agencije, holivudska ikona Bacall umrla je od posljedica srčanog udara u svom domu u zgradi Dakota na Manhattanu u New Yorku. "S dubokom tugom, a ipak s velikom zahvalnošću na njezinom nevjerojatnom životu, potvrđujemo da je Lauren Bacall preminula", objavila je zaklada Bogart na svom Twitter računu.

Bacall je bila udana za slavnog glumca Humphreya Bogarta od sredine 1940-tih godina do njegove smrti 1957.

Žena neizmjerne ljepote

Lauren Bacall rođena je kao Betty Joan Perske 16. rujna 1924. u New Yorku u obitelji židovskih imigranata iz Rumunjske i Poljske. Nakon školovanja počela je karijeru modela i ubrzo se zahvaljujući svojoj ljepoti našla na naslovnici tada jednog od najpopularnijih američkih časopisa za žene Harper's Bazaara.Zapazio ju je redatelj Howard Hawks i ponudio joj glavnu ulogu u filmu "Imati i nemati" nasuprot tada već slavnom Bogartu 1944. godine.

To je bio početak ne samo jedne sjajne glumačke karijere nego i jedne od najvećih hollywoodskih ljubavnih priča, pošto se sljedeće godine udala za Bogarta.

U partnerstvu s Bogartom snimila je hitove "Duboki san", "Mračni prolaz" i "Otok Largo", a s Marilyn Monroe film "Kako se udati za milijunaša".

Bogata filmska karijera

Tijekom duge filmske karijere glumila je i u filmovima poput "Misery", "Dogville" i "Pret-a-Porter", a jedan od posljednjih većih angažmana bi joj je 2004. kad je u animiranom filmu "Pokretni dvorac" Hayaa Miyazakija dala svoj glas Vještici od Pustoši.

Lauren Bacall je imala dvoje djece s Bogartom i jedno s drugim mužem Jasonom Robardsom, s kojim je bila u braku od 1961. do 1969. godine.

Bila je sestrična bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa - oni su djeca dvojice braće i oboje su rođeni s istim prezimenom.

I mnogi prijatelji i kolege reagirali su na smrt legendarne glumice.

"Bila je divna, zabavna i izuzetno talentirana dama. Sretan sam jer sam imao priliku surađivati s njom. Nedostajat će mi", napisao je James Caan.

"Život Lauren Bacall treba slaviti. Rečeno mi je da je njezin posljednji nastup bio onaj u 'Family Guyu". Zbog toga smo zauvijek počašćeni i privilegirani. Hvala ti Lauren što nas naučila kako zviždati", napisao je Seth McFarlane.

"Kakav grozan gubitak za sve nas. Prvo Robin koji je bio genij, a sad i Lauren. Bila mi je čast poznavati je, glumiti s njom i režirati je. Najvažnije od svega, imati je kao mudru prijateljicu punu ljubavi. Bila je original. Uz sve te velike filmove možemo je iznova posjećivati. Nedostajat će nam", objavila je Barbra Streisand.

 

Kritičar Richard Roeper napisao je: "Lauren Bacall bila je velika ljepotica. Savršena za crno-bijelo snimanje".

Akademija se od Bacall oprostila citatom "bila sam sretna u životu", a objavili su i video glumice koja je 2009. primila počasnog Oscara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara