Umrla slavna književnica, pjesnikinja i aktivistica Maya Angelou

Umrla slavna književnica, pjesnikinja i aktivistica Maya Angelou

Foto: Guliver Image/Getty Images

MAYA ANGELOU umrla je danas u svom domu u Sjevernoj Karolini, u 87. godini života prenosi CNN.

O njezinoj smrti javnost je obavijestila njezina agentica Helen Brann.

Maya Angelou osvojila je svijet svojom knjigom "I Know Why the Caged Bird Sings", izdanom 1969. godine, a ostat će zapamćena i kao sjajna pjesnikinja. Izdala je nekoliko zbirki poezije, između ostalog "Just Give Me a Cool Drink of Water 'fore I Die" (1971.), "And Still I Rise" (1978.), "Now Sheba Sings the Song" (1987.) i "I Shall Not Be Moved" (1990.).

Rođena je 4. travnja 1928. godine u Missouriju, a veći dio svog djetinjstva provela je u rasno segregiranom Arkansasu. Njezina bogata ostavština obuhvaća razne profesije, a njezini počeci bili su skromni.

S 14 godina odustala je od obrazovanja, a nekoliko godina kasnije vratila se u srednju školu kako bi maturirala. Samo nekoliko tjedana nakon mature rodila je sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao 17-godišnja samohrana majka konobarila je da bi prehranila svoje dijete. Tijekom rada u restoranu otkrila je strast za glazbom i plesom, i nekoliko godina provela je u San Franciscu gdje je učila glumu i ples.

Ostavila je trag u mnogim profesijama. 1957. godine snimila je svoj prvi album, "Calypso Lady". 1958. postaje članica udruženja pisaca u Harlemu i nastupa u predstavama na Broadwayu.

Aktivno se borila za prava crnaca u SAD-u i tijekom te borbe sprijateljila se s Martinom Lutherom Kingom.

Iako je postala poznata kao "doktorica Angelou", nikada nije završila fakultet. Ima više od 30 počasnih diploma i godinama je bila profesorica na sveučilištu u Sjevernoj Karolini.

Pisanjem se prvi put počela baviti nakon tragedije u djetinjstvu zbog koje je godinama živjela u šutnji. Kada je imala sedam godina, silovao ju je dečko njezine majke. On je ubijen nakon što je svjedočila protiv njega.

"Svojom sedmogodišnjom logikom zaključila sam da ga je ubio moj glas pa sam prestala pričati skoro šest godina", ispričala je.

Govorila je šest jezika i radila kao novinska urednica u Egiptu i Gani. U tom periodu napisala je knjigu "I Know Why the Caged Bird Sings" s kojom je započela niz svojih autobiografskih zapisa. Ostala slavna književna djela iz njezine autobiografske serije su "Gather Together in My Name", "Singin' and Swingin' and Gettin' Merry Like Christmas", "The Heart of a Woman", "All God's Children Need Traveling Shoes", "A Song Flung Up to Heaven" i "Mom & Me & Mom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara