Umro Robert Drew, jedan od otaca "cinema veritea"

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI snimatelj dokumentarnih filmova i jedan od otaca "cinema verite", Robert Drew umro je u dobi od 90 godina u srijedu, objavila je njegova obitelj.

Drew se proslavio 60-ih godina svojom inventivnom tehnikom snimanja, nazvanom Living camera, a radi se o neposrednom bilježenju aktualnih događaja kamerom i zvukom bez scenarija radi veće prirodnosti i fleksibilnosti.

U tom je žanru snimio više od stotinu filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegov prvi dokumentarac "Primary" iz 1960., pratio je Johna F. Kennedyja, tada mladog senatora koji je bio u kampanji za predsjedničke izbore.

Godine 1963., filmom "Crisis: Behind a Presidential Commitment", usredotočio se na odluku predsjednika Kennedyja da podupre američke crnce u borbi za njihova prava.

Osvojio je nagradu Emmy 1969. u kategoriji najboljeg dokumentarca za svoj film "A Man Who Dances" kojim prati stres plesača njujorškog baleta.

Njegov snimateljski postupak, poznat kao "cinema verite" utjecao je i na suvremene dokumentariste kao što je Michael Moore.

"Moderna umjetnost ima Picassa. Za rock-n-roll to je Bill Haley. A za dokumentarni film to je Robert Drew," rekao je Michael Moore koji se proslavio filmom o napadima 11. rujna na New York i naglasio "Svi mi koji snimamo nefikcionalne filmove crpimo iz njegova stvaralaštva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara