Unuk Jacques-Yvesa Cousteaua oborio rekord i proveo 31 dan pod morem

Unuk Jacques-Yvesa Cousteaua oborio rekord i proveo 31 dan pod morem

Screenshot: YouTube

NASMIJAN, ali umoran, francuski oceanograf Fabien Cousteau izronio je u srijedu na svjež zrak nakon rekordnog 31 dana provedenog pod vodama Floride u podmorskom laboratoriju zbog znanstvenih istraživanja, ali i u počast slavnom djedu.

"Radi se o izvanrednom uspjehu s više aspekata", izjavio je pred novinarima Fabien Cousteau (46), unuk Jacques-Yvesa Cousteaua, preminula 1997., autora sličnog pothvata prije 50 godina.

Istraživač, "sretan zbog uspjeha ali umoran nakon 31 dana", vratio se tijekom jutra na čvrsto tlo na obali Islamorade, otoka na krajnjem jugu Floride.

Cousteau i njegova ekipa, kojoj su se pridružili znanstvenici i snimatelji, boravili su 31 dan u Aquariusu, podvodnom laboratoriju oblika autobusa dugog 20-ak metara, na gotovo 20 metara dubine u vodama Key Larga, jednog od otoka arhipelaga Keys južno od Miamija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj znanstveni projekt nazvan Mission 31 proučavao je utjecaj klimatskih promjena i zagađenja mora te testirao psihološki učinak života u morskim dubinama.

Misija je skupila "više informacija nego što se moglo zamisliti", ali najviše zadovoljstva izazvala je činjenica da ju je "pratilo toliko ljudi", rekao je Cousteau.

Aquarius, koji pripada Međunarodnom sveučilištu Floride, bio je opremljen vrhunskom tehnologijom i internetom te bio u stalnom kontaktu s vanjskim svijetom.

Tijekom misije organizirani su online obrazovni susreti sa školama, muzejima i akvarijima.

Prethodni rekord za najduži boravak pod morem držao je Cousteauov djed koji je 1963. proveo 30 dana u sličnom podvodnom laboratoriju u Crvenom moru na dubini od devet metara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara