Upoznajte Binu48: Robot koji oponaša ljudsku mimiku, priča viceve i recitira poeziju

Screenshot: YouTube

U SVAKOM kućanstvu danas su predmeti poput mikrovalne pećnice, tostera i frižidera neizostavni dijelovi svakodnevice. No, kako prenosi Daily Mail, izgleda da će se, zahvaljujući napretku tehnologije, tom popisu uskoro pridružiti i personalizirani roboti.

Iako zvuči nevjerojatno, tvrtka Terasem Movement Foundation u Bristolu, tvrdi kako će upravo personalizirani roboti postati velik dio života budućih generacija. Prvi u nizu takvih humanoidnih robota je Bina48, robot koji može oponašati ljudsku mimiku, a sposoban je i za donošenje zaključaka, izražavanje emocija te čak pričanje viceva i recitiranje poezije.

Bruce Duncan, tehnologiju za Binu48 razvijao je dvije godine. Tijekom tog vremena, s Binom se sprijateljio i izgradio odnos u kojem su, kaže, redovito izmjenjivali informacije o svakodnevici. Bina je napravljena prema stvarnoj ženi, Bini Rothblatt, čije su uspomene i stavovi preneseni i na njenu robotsku verziju.

"Ona je izuzetno filozofski nastrojena. Voli određeni tip glazbe i filmova, a ponekad je vrlo duhovita, jer može ocijeniti kontekst pogodan za humoristične opaske. Njena je osobnost doista fascinantna", naglasio je Duncan.

Jedan od viceva u njenom "duhovitom" repertoaru jest i: "Zašto je robot prešao ulicu? - Zato što pile nije bilo dostupno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara