Upozorenje pred katastrofu: Diže li vam se kosa na glavi, potražite zaklon

Foto: Michael McQuilken/SocialPositive.com, Shutterstock

MICHAEL McQUILKEN bio je s dvoje braće, sestrom i njenom prijateljicom na brdu u Kaliforniji kada im se kosa sama od sebe počela dizati u zrak. Nisu znali što to znači, piše Daily Mail.

Simpatična, ali i zastrašujuća fotografija snimljena je nekoliko minute prije no što je braću pogodila munja na Moro Rocku u Kaliforniji.

Naime, na fotkama se vidi kako im je kosa podignuta u zrak, a to je posljedica prisutnosti elektriciteta u atmosferi neposredno prije udara munje, objasnili su stručnjaci.

Njih petero, tada tinedžeri, to nisu znali, a fotografije su se ovog mjeseca proširile internetom.

Michael, sada 56-godišnjak, opisao je na svom blogu kako je izgledao taj kobni dan, 20. kolovoz 1975. godine.

Na vrhu brda, njih petero primijetili su da se vrijeme pogoršalo te da im se kosa sama od sebe diže u zrak što im je u tom trenutku bilo zabavno. Grupa tinejdžera slikala se tada s nakostriješenim kosama i osmijehom na licu.

Oni nisu znali da je to posljednji znak za uzbunu te da trebaju odmah pronaći skrovište. S vrha brda krenuli su tek kad je počela padati tuča, nisu odmakli daleko kad je nastupila katastrofa.McQuilken je objasnio kako je udar munje izgledao kao "zagrljaj najsvjetlijeg bljeska kojeg je ikad vidio". Prisjeća se kako se osjećao kao u bestežinskom stanju te je čuo zaglušujuću eksploziju.

Ubrzo je primijetio da je njegovog brata Seana pogodila munja. "Bio je na koljenima, iz leđa i laktova mu se dimilo. Pojurio sam prema njemu vidjeti diše li te provjeriti mu puls", tvrdi Michael MyQuilken.

Sean je imao sreće i preživio, no pretrpio je opekline trećeg stupnja. Jedan muškarac, nedaleko od njih na brdu, nije bio te sreće; njegova ga je supruga pokušala oživjeti, no on je već bio mrtav. Imao je samo malu opeklinu u blizini srca.

Još je jednog čovjeka tada pogodila munja, no on je preživio, ali njegova je kamera bila raznesena u komadiće, a odjeća rastrgana do neprepoznatljivosti. Munja mu je spalila sve dlake na tijelu koje više nikad nisu narasle.

McQuilken se šali i tvrdi kako ni on niti njegov brat nisu dobili nikakve supermoći nakon udara munje, osim velikog poštovanja prema silama prirode.

Godišnje u SAD-u od udara munje u prosjeku umire oko 54 ljudi, no ta se brojka s godinama smanjuje jer su ljudi počeli ovakve udare munja shvaćati ozbiljno
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara