Uređaj koji je promijenio povijest: Mobitel danas slavi 40. rođendan!

Foto: Wikipedia

 

NA DANAŠNJI dan, 3. travanj 1973., Martin Cooper je prelazio Šestu Aveniju noseći uređaj koji je promijenio povijest više nego što je itko mogao zamisliti, javlja Daily Beast. 

 

Uređaj je bio prvi ručni telefon i Cooper je pozvao novinare da ga snime kako uspostavlja prvi poziv. 

 

Čak su i sofisticirani Njujorčani ostali zapanjeni - telefon ne samo da je bio bežičan, već je bio (relativno) kompaktan i lagan: 25 centimetara dug i težak nešto više od kilograma.

 

Cooper, danas 84-godišnjak i dalje radi u Silikonskoj dolini, a počeo je kao bivši marinac i inženjer kada se priključio Motoroli 1952. Počeo je kao instalater autoradija i radio je na ranim prototipovima vokitokija za liječnike.

 

Kako je sve počelo

 

Ipak, izum koji je najviše utjecao na gotovo 6 milijardi uređaja koje danas imamo je mikrofon kojeg su policajci iz Chicaga držali na remenu kada bi se maknuli od patrolnih kola.

 

"Tada sam otkrio da su ljudi zapravo nasljedno mobilni. Ti policajci su bili puno učinkovitiji kada bi nosili prijemnike sa sobom nego kada su zapeli u autu", kaže Cooper.

 

Priznaje da mu je inspiracija za prvi mobilni telefon (Motorola DynaTAC) bio uređaj za komunikaciju kojeg je koristio kapetan Kirk iz Zvjezdanih staza.

 

Prvi poziv je bio upućen Joelu Engelu, njegovom internom rivalu iz tvrtke AT&T Bell Labs, a ostalo je povijest.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara