Utrka solarnih električnih automobila u Sisku

Screenshot: YouTube

GOTOVA je Soela, solarni električni automobil na čijoj su izradi proteklih godinu dana radili učenici Tehničke škole Sisak, a široj javnosti predstavit će ga danas u sklopu utrke solarnih električnih automobila u Sisku.

"Prvo će biti utrka kroz grad, a onda će na južnoj obilaznici biti natjecateljski dio u obliku relija. Za pobjednike su predviđene nagrade, pehari, a utrka traje sve skupa tri dana", rekao je mentor projekta Stevče Arsoski.

No Soela i druga vozila moći će se vidjeti već danas ispred sisačkog Hotela Panonija, a neka će se moći i isprobati.


"Svi auti će biti ispred Panonije, a bit će i jedan električni automobil koji je kupljen. On će također bit na probnoj vožnji svih koji to žele. Ta tri dana sve će biti ispred Panonije i svi koji žele mogu doći isprobati. Doduše, ne mogu voziti solarne aute jer nemamo gdje, ali mogu probati električne aute koji će bit u funkciji demonstracijske vožnje."

Na današnjoj utrci sudjelovat će pet solarnih električnih automobila koje su, uz sisačku Tehničku školu, izradile i srednje škole iz Kutine, Velike Gorice, Zadra i Osijeka. Inače, svih pet solarnih električnih automobila napravljeni su od istovjetnih dijelova.

"Fotonaponski moduli snage 540 watta od mono kristala naše tvornice u Hrvatskoj. Motor koji pokreće cijeli sustav je snage 1.5 kW što je dostatno za brzinu od 20-ak km/h. Težina skoro svih automobila je 250 kg bez vozača. Tu je četiri akumulatora po 100 amper-sati, tri kotača", pojašnjava Arsoski.

U izradu Soele koju je financirala Europska unija, uloženo je oko 190 tisuća eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara