Uz nove postavke privatnosti na Facebooku uskoro i naplaćivanje poruka?

Foto: Shutterstock, Screenshot: Facebook/Gizmodo

NAKON niza priprema i najava, promjene u privatnosti na Facebooku uskoro stižu na vaše profile.

Postoje tri stvari koje su trenutno aktualne: jedna je pojavljivanje opcije za "kratice" (shortcuts) pomoću kojih ćete brže moći mijenjati privatnost profila, druga je jednostavnija uporaba Activity Loga odnosno Zapisa aktivnosti, a treća nove opcije za uklanjanje ili skrivanje fotografija na kojima ste označeni. Ove tri novotarije korisnicima u SAD-u pojavile su se na profilima 20. prosinca, a uskoro se očekuju i u ostatku svijeta.Ekipa s Gizmoda potrudila se napraviti popis stvari koje trebate napraviti kako biste bili sigurni da je nakon uvođenja ovih promjena na vašim profilima sve baš onako kako biste željeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvo, čak i ako mislite da su vam postavke privatnosti namještene onako kako vam najbolje odgovara, ne budite lijeni i provjerite još jednom. Uvijek postoji mogućnost da svoje fotografije i objave dijelite s čitavim internetom, a toga niste svjesni. S obzirom na to da vam je sve sad napokon na "dohvat ruke", odnosno "dohvat jednog klika mišem", stvarno nemate ispriku da ne provjerite što se događa s dijeljenjem vašeg sadržaja. Naravno, ako vam je to imalo bitno. 

Nakon toga bilo bi dobro da "počistite" stare objave na svojoj vremenskoj liniji, odnosno, Timelineu. Potencijalno zbunjujuća situacija događa se sa skrivanjem ili micanjem oznake s određene fotografije, jer samo zato što je dotična nestala s vašeg profila ne znači da je se ne može više vidjeti s vašim imenom zalijepljenim na njoj. Odsad ćete uz pomoć filtera moći vidjeti koje su to fotografije na kojima ste još uvijek označeni, a niste htjeli da su vidljive na vašem profilu te moći napokon i maknuti oznake s istih, što je prilično dobra stvar.

Na sličan ćete način moći izbrisati i sve ostalo što vam iz nekog razloga ne odgovara; inkriminirajuće fotke s faksa u trenutku traženja novog posla, trenutke s bivšim/bivšom za koje želite da se nikad nisu ni dogodili ili nešto treće, jer Timeline će vam novim promjenama napokon pružiti potpunu kontrolu nad onim što želite cenzurirati. A ako je to vaš profil ne postoji razlog zašto ujedno ne bi bio i raj za vaš ego, poručuju s Gizmoda.

Naplaćivanje poruka

Osim toga, u drugoj obavijesti koja se jučer pojavila na Facebooku stoji da će društvena mreža početi s testiranjem opcije naplaćivanja jednog dolara za slanje poruka osobi koja vam nije "prijatelj" umjesto u Ostale poruke u Dolazne poruke, jer smatraju da bi naplaćivanje istih bio "najbolji način da se korisnici zaštite od primanja neželjenih poruka ljudi koji ne poznaju". Takva će se usluga za početak moći iskoristiti samo jednom tjedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara