Uz ogromne količine sangrije i piva u španjolskom Bunolu održano tradicionalno gađanje rajčicama

Foto. Hina/FaH/EPA

I OVE je godine u španjolskom mjestu Bunolu nadomak Valenciji tradicionalno, zadnje srijede u kolovozu održana "tomatina" - međunarodno gađanje rajčicama koje uz domaćine privuče i mnoštvo stranih turista iz svih krajeva svijeta.

"Bilo je cool bacati ih i uništavati. Rajčice su pljuštale oko nas", ispričala je 27-godišnja Amerikanka Jessica Sims odjevena u majicu koja je poprimila crvenu boju skidajući pritom s očiju plivaće naočale koje su obvezan rekvizit u ovoj igri. "Pomalo zastrašujuće i opasno. Jer.... ako se sagneš da uzmeš rajčicu postoji opasnost da više ne uspiješ uopće stati na noge."

Gađanje rajčicama inspirirano je tučnjavom iz četrdesetih godina prošloga stoljeća kada su se mladi seljani, ljutiti što ne mogu sudjelovati u seoskoj svečanost počeli gađati ovim povrćem. Otad je događaj postao tradicija, proslavivši ovaj gradić s 10.000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ogromne količine sangrije i piva sudionici su pozdravljali kamione kojima je dopremljeno oko 125 tona zrelog "streljiva", a borba je, kao i svake godine trajala oko sat vremena.

Prije godinu dana mjesna uprava uvela je naplaćivanje ulaznica za "tomatinu". Ovogodišnji "veliki ljudski gazpacho", kako je događaj nazvao jedan od turista, bio je pomalo zasjenjen kontroverzama oko privatizacije.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara