Veliki povratak nekoć slavnih: Glumci koji su uspjeli oživjeti svoje karijere

Foto: JLP

U filmskom je svijetu vrlo česta pojava da glumcima određena uloga obilježi karijeru, a nakon toga za njih se više praktički i ne čuje.

Mnogi od njih u nekom se trenutku pokušavaju vratiti u svijet glume, no vrlo teško dobivaju željene uloge pa se zadovolje onim marginalnima. No, svoj nekadašnji uspjeh neki glumci uspijevaju povratiti, pa čak i zasjeniti svojim novim ulogama. Donosimo vam popis velikih deset glumačkih povratnika.

Rob Morrow


Zasigurno jedan od najpoznatijih televizijskih doktora na svijetu, Joel Fleischman iz kultne serije Northern Exposure, svoju je filmsku karijeru pokušavao ostvariti relativno zapaženim  ulogama u filmovima Quiz Show i Last Dance. Režirao je nekoliko epizoda serija 'Oz', 'Street Time' i 'Dodir s neba', te filmove 'The Silent Alarm' i 'Maze', no slavu ponovo stječe 2005. kad dobiva ulogu agenta Dona Eppsa u kriminalističkoj seriji Numb3rs.

David Duchovny

Nekad popularni Fox Mulder iz X-Filesa karijeru počinje kultnom serijom Davida Lyncha Twin Peaks, u kojoj glumi FBI agenta. Nakon toga uslijedili su nastupi u nekoliko filmova, od kojih su najznačajniji California, Chaplin i Rapture. Ipak, u filmskom svijetu nije imao pretjeranog uspjeha pa se uskoro vratio serijama. 2007. dobiva glavnu ulogu u briljantnoj humorističnoj seriji Californication kao njezin glavni lik, romanopisac Hank Moody, što mu vraća nekadašnju slavu i ugled.

Ed O'Neil


U svima omiljenoj humorističnoj seriji Married with children glumio je gotovo deset godina i bilo je poprilično teško izbjeći stigmu koju mu je uloga Al Bundyja donijela. Okušao se nakon toga u filmovima i to glumeći uz bok glumačkim veličinama poput Nicka Noltea u filmu Blue Chips, u uspješnicama poput Wayne"s World II, Cruising, Dogs of War, Disorganized Crime, K-9, Sibling Rivalry, te kao glavni glumac u filmu Dutch. Posljednja zapažena Edova uloga je ona u seriji L.A.Dragnet koju su imali priliku gledati i hrvatski gledatelji, a svoj je veliki povratak doživio ulogom Jaya Pritchetta u humorističnoj seriji Modern family.

Neil Patrick Harris


Počeo je karijeru skromno u humorističnoj seriji Doogie Howser, M.D. u kojoj je glumio mladog perspektivnog obiteljskog liječnika, no ta mu je uloga donijela nominaciju za Zlatni globus. Kasnije se okušao u mnogim serijama i filmovima od kojih je svakako najpoznatija uloga u filmu Harold&Kumar go to White Castle, u kojoj je glumio samog sebe.

Njegov veliki povratak dogodio se 2005. kad je dobio ulogu Barneyja Stinsona u seriji How i met your'e mother u kojoj i danas glumi te je jedan od pet glavnih glumaca u seriji. Ova uloga donijela mu je tri nominacije za nagradu Emmy.

Demi Moore


Nakon nominacije za Zlatni globus za ulogu u filmu Ghost, postala je jednom od najplaćenijih glumica u Hollywoodu. Nominacija joj je donijela i ulogu u filmu Striptease kojeg su proslavile njene svježe povećane grudi, a nakon toga glumi u hvaljenom akcijskom trileru G.I.Jane. Demi se u kasnijem razdoblju bori s privatnim problemima, posebice depresijom, a veliki povratak na ekrane doživljava u akcijskoj avanturi Charlie's angels:Full Throttle.

Robert Downey Jr.


Karijeru je počeo sjajnom ulogom Charlieja Chaplina za koju je 1992. bio nagrađen Oscarom.
No, život na oblaku slave, ovog glumca ubrzo odvodi do ovisnosti o kokainu i uhićenja 1996. Nakon toga slijedila je rehabilitacija, zatim pojavljivanje u nekoliko serija od kojih možemo izdvojiti sjajno odigranu ulogu odvjetnika u seriji Ally McBeal, a veliki povratak doživljava 2008. blockbusterom Iron Man.

Teri Hatcher

Karijeru počinje sapunicom The Love Boat, a nastavlja ulogom Lois Lane u televizijskoj seriji Lois and Clark: The New Adventures of Superman. Slijedi period zatišja u kojem se Terry povremeno pojavljuje u filmovima poput Fever ili Spy Kinds.

Veliki povratak doživjela je serijom Desperate Housewives koja se u vrlo kratkom vremenskom periodu pokazala iznimno popularnom. Za ulogu šeprtljave Susan Mayer osvojila je Zlatni globus kao najbolja televizijska glumica u humorističnoj seriji.

Mickey Rourke

Njegove izvedbe u filmovima Diner i Rumble Fish, bile su pokazatelj njegovog iznimnog glumačkog  talenta pa su mnogi nagađali o stvaranju još jednog Jamesa Deana ili čak Roberta De Nira. Prvu glavnu ulogu opakog policajca koji se sam obračunava s kartelom droge, dodjeljuje mu redatelj Michael Cimino u svom The Year of the Dragon. Početkom devedesetih dotaknuo je dno. Filmski producenti više mu i nisu nudili dobre uloge, supruga Debra Feuer napustila ga je 1989. nakon osam godina braka, a rastrošni način života brzo ga je doveo do bankrota. Ipak, Rourke se vraća sjajnom ulogom u Wrestleru 2008. za čiju izvedbu je po mnogima zaslužio zlatni kipić.

Kiefer Sutherland

Nakon pojavljivanja u gomili filmova 80-ih i 90-ih, Sutherlandova karijera ušla je u krizno razdoblje, posebno nakon uhićenja za vožnju pod utjecajem alkohola i zatvorske kazne iz 2007. No, Sutherland se vraća kao Jack Bauer u seriji 24, danas zasigurno jednoj od najpopularnijih kriminalističkih serija na televiziji.

Kevin Bacon


Karijeru lansira megahitom Footlose, a nastavlja filmovima poput Flatliners, JFK, A Few Good Men, Sleepers i te The River Wild, gdje je tumačio glavnu ulogu. Iako mu devedesete nisu donijele veliku financijsku dobit, publika je postala svjesnija njegovog glumačkog talenta. Nastavlja glumiti u filmovima Wild Things, Stir of Echoes i My Dog Skip, da bi mu uloga u Verhoevenovom filmu Hollow Man donijela i značajniju zaradu i ponovo ga vratila ga na kino ekrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara