Vjerski vođa u Saudijskoj Arabiji zabranio snjegoviće: "To je grijeh"

Vjerski vođa u Saudijskoj Arabiji zabranio snjegoviće: "To je grijeh"

Foto: Shutterstock

UTJECAJNI vjerski filozof i vođa u Saudijskoj Arabiji, Mohamed Saleh al-Munahid, u nedavnom je obraćanju zgrozio javnost izjavom da je pravljenje snjegovića grijeh.
 
Naime, na njegovoj web stranici, IslamQA.info, na kojoj vjernici mogu postavljati pitanja o svojim vjerskim dilemama, jedan je od korisnika postavio pitanje upravo vezano za pravljenje snjegovića.
 
Na njegovo je pitanje, kako prenosi Reuters, Mohamed Saleh al-Munahid odgovorio da je pravljenje snjegovića povezano s idolopoklonstvom te da se stvarima koje nemaju dušu ne smije pridavati ljudska obilježja.
 
"Nije dopušteno izrađivati figure od snijega, čak ni kada su u pitanju igra i zabava", rekao je, te dodao da je Bog ljudima dao sposobnost da izrađuju što god žele (a tu je ubrojio brodove i zgrade, ali i voće i stabla), no, da se onome što "nema dušu" ne smiju davati nikakve ljudske osobine.
 
Upozorio je, slijedom navedenoga, da je pravljenje snjegovića, ni više ni manje, nego grijeh, što je izazvalo brojne komentare na društvenim mrežama. Većina osuđuje ovu besmislenu zabranu, no našlo se i onih koji je podržavaju.
 
Mohamed Saleh al-Munahid ima veliki utjecaj na vjernike u Saudijskoj Arabiji: jedna je od ključnih figura selefizma, vjerskog pravca koji se naziva i "dominantnom manjinom", a koji je nastao iz sunitskog islama, te zastupa puritansko i pravno stajalište u religijskoj praksi.
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara