Vlasnik restorana iz Poreča skinut će "seksistički" plakat

Foto: Centar za građanske inicijative Poreč

CENTAR za građanske inicijative Poreč prijavio je plakat jednog porečkog restorana jer je, po njihovom mišljenju, seksistički.
 
Plakat, naime, prikazuje nekoliko muškaraca za stolom,  okruženih jelom i pićem, a kraj njih stoji i žena odjevena u raskopčanu košulju i haltere. Pogledi muškaraca usmjereni su ka ženi, a iznad fotografije stoji natpis "Osjeti Poreč svim svojim osjetilima".
 
"Ovom seksističkom reklamom ženu se dovodi u podčinjeni položaj te se njome krši Zakon o ravnopravnosti spolova, čl. 16 (2) kojim je zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju. Stječe se dojam da se u ponudi restorana, uz jelo i piće, nude i žene za seksualne usluge, što je zapravo trgovanje ljudima, koja je također zakonom zabranjena (Kazneni zakon, članak 106)", stoji, između ostaloga, u objavi na Facebook stranici Centra za građanske inicijative Poreč koji je sporni plakat prijavio Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.
 
Vlasnik restorana, pak, ne vidi na plakatu ništa sporno, ali će ga "ipak skinuti".
 
"Lijepu djevojku imate uz svaki dobar auto, uz kremu za sunčanje, u svakoj reklami. Ja ću danas reklamu skinuti iako s djevojkom imam ugovor na pet godina i mogao bih tužiti za naknadu. No, poznajem njezinu obitelj, njima to smeta i poštovat ću to", rekao je vlasnik restorana, Eduard Deković, za Večernji list.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara