Volimo ih, mrzimo ih, gledamo ih: Kako su nastali filmski traileri

Screenshot: Vimeo

NEKI od nas ih vole, neki preziru (pogotovo kada nas u kinima istima teroriziraju 15 ili više minuta), ali jedno je sigurno - filmski traileri su neizbježni.

Štoviše, toliko su neizbježni da smo ih s vremenom počeli uzimati zdravo za gotovo i mnogi od nas vjerojatno se nikada nisu zapitali kako su trailer nastali.

Filmmaker IQ odlučio je snimiti kratki dokumentarac o tome kako su nastali i tijekom godina postali neizostavnim dijelom filmske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traileri su ponekad bolji i uzbudljiviji od samih filmova, ali to se nije dogodilo preko noći. Više od 100 godina razvijala se tehnika kratkog filma koji u samo nekoliko minuta mora ispričati istu priču kao i film koji promovira. Neki idu toliko daleko da trailere nazivaju "žanrom za sebe".

Za svakog ljubitelja filma, ovaj video je "must see", a doznat ćete kako su Nils Granlund, Stanley Kubrick, Alfred Hitchcock i Steven Spielberg promijenili tijek filmske povijesti. Doznat ćete ponešto o marketingu koji je zauvijek promijenjen izlaskom filma "Ralje", ali i ponešto o Donaldu LaFontaineu (1940-2008), kralju filmskih trailera.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara