Za samo jedan euro možete postati vlasnikom kuće na Siciliji (ali ipak postoji caka)

Foto: Shutterstock

PONUDA koja se ne može odbiti: rustikalna kuća u sicilijanskom selu na brdašcu, nekada nastamba seljaka i njegova magarca, prodaje se za samo jedan euro.

Smještene nedaleko od parka prirode i planine Madonie, oko 120 kilometara jugoistočno od Palerma, takve su kuće raspršene posvuda na lokalitetu Gangija. Napustili su ih vlasnici koji su emigrirali dvadesetih godina prošlog stoljeća, a skrivaju vrijednosti poput pločica iz 18. stoljeća, starih štednjaka na drva ili plafona s gredama, sve s prekrasnim vidikom.

Dvadesetak ih se još nudi na prodaju po cijeni od jednog eura, dok ostalih 300 vrijedi između 5 i 15 tisuća eura. Inicijativa je to koju je pokrenulo selo kako bi zaustavilo desetljeća demografskog pada i obnovilo gospodarstvo.

"Po cijeni za tu kuću ne biste mogli kupiti ni parkirno mjesto u Australiji", rekao je australski redatelj Dominic Allen (33), jedan od brojnih potencijalnih kupaca u potrazi za povoljnom kućom ili štalom koje bi pretvorili u ljetno boravište, gledajući oko sebe u uskoj kućici na tri kata, s kuhinjom isklesanom u stijeni i pogledom na polja kukuruza i šumu.

Dvadesetih godina prošlog stoljeća i nakon Drugog svjetskog rata oko 9000 stanovnika Gangija emigriralo je prema Argentini i SAD-u bježeći od siromaštva, bolesti i bezakonja.

Kupci moraju u općini dati polog od 5000 eura kao jamstvo da će renovirati kuću u roku od tri godine, dok procijenjeni trošak takve obnove iznosi otprilike 20.000 eura, osim ako ne treba popraviti i krov čime se onda cijena diže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara