Zagrebački planinari stigli na vrh najvišeg svjetskog vulkana

Zagrebački planinari stigli na vrh najvišeg svjetskog vulkana

Foto: PR

PLANINARI iz zagrebačkog HPD-a "Željezničar" u subotu 24. siječnja uspeli su se na vrh Ojos del Salado na granici Čilea i Argentine.

Glavni cilj željezničarske planinarske ekspedicije, 6893 metara visok vrh Ojos del Salado u Andama najviši je vulkan na svijetu i ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi. Ime vulkana doslovno znači "oči slane ravnice", a može se prevesti i kao "snježni izvor rijeke Salado". Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 m, nalazi se najviše stalno jezero na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmeročlana ekipa zagrebačkih planinara željezničara na vrh je krenula s visine od 5755 m, u 6 sati po lokalnom vremenu i na vrh stigla nakon devet sati uspona. Na vrhu su se zadržali kratko te su se uputili istim putom prema bazi. Njihovo kretanje može se pratiti putem satelitskog GPS predajnika na webu www.hpdzeljeznicar.hr.

Ekspedicijom u Ande Hrvatsko planinarsko društvo "Željezničar" obilježava 65. obljetnicu uspješnog djelovanja. Alpinisti "Željezničara" ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima, a speleolozi iz tog društva istražili su brojne najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu. Društvo ima također aktivnu visokogorsku sekciju, sekciju društvenih izleta, a rad s djecom i mladima organiziran je u sekciji "Gojzeki". HPD "Željezničar" jedno od najvećih i najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara